Όλες τις απορίες που δημιουργήθηκαν από τις χτεσινές του ανακοινώσεις έλυσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζοντας ουσιαστικά έναν αναλυτικό οδηγό για τα Χριστούγεννα.

Γρίφος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς και τι θα γίνει με τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια.

Από τη μία πλευρά, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως επειδή οι γιορτές πλησιάζουν, το άνοιγμα των καταστημάτων να μην είναι τόσο σταδιακό.

Από την άλλη η κυβέρνηση θα περιμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών ώστε να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις προς το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο μεγάλη μερίδα των λοιμωξιολόγων δεν είναι σύμφωνη με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται σκηνές Harrods στην Ερμού.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από τις ημερομηνίες και την σειρά με την οποία θα ανοίξουν τα μαγαζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε λεπτομερώς για όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Θα αλλάξει το ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός των γιορτών θα επιφέρει και αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον για να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι καταναλωτές», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ψώνια και σε άλλο δήμο–Τι θα γίνει με sms

Το sms στο 13033 θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ θα επιτρέπονται και τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

Του χρόνου Χριστούγεννα στα εξοχικά -Ποιοι εξαιρούνται

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως για όσους έχουν εξοχικά.

Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι, «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου», ανέφερε ο κ. Πέτσας στον Ant1.

Εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας, καθώς όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες να μείνουν κλειστές».

Μοιραία αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα

«Όλα τα σενάρια για το λιανεμπόριο είναι στο τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας  σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας» επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κομμωτήρια, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.

Τόνισε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις».

Σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι με το άνοιγμα θα συνεχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα. «Θα ανοίξουμε και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα λόγω της κινητικότητας» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι αν αυτό γίνει με επιθετικό ρυθμό.

Δεύτερες σκέψεις για το λιανεμπόριο από Εξαδάχτυλο-Λινού

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται πως μερίδα των ειδικών είναι αρνητικοί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς φοβούνται όπως λένε μην δουν σκηνές Harrods.

Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις των ειδικών.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα κομμωτήρια.

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», τόνισε η κ. Λινού στο MEGA.

«Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο», πρόσθεσε.

Κακή ιδέα το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα

Καθόλου καλή ιδέα χαρακτήρισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» εξήγησε.

«Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται, ενώ παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε».

Διστακτικός στο άνοιγμα του λιανεμπορίου εμφανίστηκε και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης, απάντησε ότι, «το πιο πειστικό επιχείρημα για το αν πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά είναι αυτό που έγινε στο Harrod’s».