«Όταν βρεθούν τη Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα τους απασχολήσει για μια ακόμα φορά ένα επίπονο ερώτημα: Ποια στάση να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία;», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Σταράτα λόγια με τη Τουρκία».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν επιβολή κυρώσεων. Με τη στήριξη της Γαλλίας θέλουν να δουν την Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για την θρασεία πολιτική της. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση. Πόσο μάλλον όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Όμως στην επίλυση πρέπει να φθάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής δια της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον-Άγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».

Στέφανος Γεωργακόπουλος