Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης για τους χειρισμούς της όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα. Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα είπε πως από τον Οκτώβριο έπρεπε να κινηθεί ο πρωθυπουργός ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. «Δυστυχώς καθυστερήσαμε, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός καθυστέρησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Σημείωσε, ότι αυτή τη φορά υπάρχουν σοβαρά θέματα που τρέχουν και πιέζουν όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ και την αντιπαράθεση με Ουγγαρία και Πολωνία αλλά και το Brexit. Και αυτό όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, είναι ένας βασικός λόγος που δεν επιτρέπουν να είναι προτεραιότητα της Ένωσης η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Μιλώντας για τις θέσεις των Σοσιαλιστών, ο κ. Ανδρουλάκης, υπογράμμισε τις παρεμβάσεις που έχουν πάρει ήδη, με δική του πρωτοβουλία, αναφέροντας και το ψήφισμα του εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Τουρκία. «Οι κυρώσεις πρέπει να είναι χρηματοπιστωτικές», πρόσθεσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, γίνονται ήδη ενέργειες καθώς για παράδειγμα έχουν μειωθεί αισθητά τα χρήματα που δίνονται στη Τουρκία για τις προενταξιακές διαδικασίες. Από 3,6 δις εκατομμύρια που έλαβε, πλέον παίρνει μόλις 116 εκατομμύρια.

Η Τουρκία ωστόσο, έχει συμμάχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχυρά κράτη όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία είναι κατά των κυρώσεων, είπε ο ευρωβουλευτής. Σημείωσε, ότι κατά τη γνώμη του, πρέπει να μην προσπερνάμε τα όσα κάνει γενικότερα η Άγκυρα τόσο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και την προκλητικότητα της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα. «Μπορούμε να χτίσουμε στο θέμα των κυρώσεων, όχι απέναντι στον τουρκικό λαό, αλλά στην κυβέρνηση τους», είπε χαρακτηριστικά.