Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται καθημερινώς από τις ΜΕΘ όλης της χώρας τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει πάνω από 550 και ο αριθμός των νεκρών είναι και πάλι τριψήφιος. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τούτες τις ώρες του σφοδρότατου δεύτερου κύματος του ιού βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους ασθενείς.

***

Και ποιο νομίζετε πως είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στους μαχητές και στις μαχήτριες της πρώτης γραμμής, δηλαδή στις νοσηλεύτριες, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό των ΜΕΘ: «Το καλύτερο δώρο για όλους αυτούς είναι να προσέχετε να μην κολλήσετε, να μην αρρωστήσετε», μου είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου που δίνει μαζί με άλλους γιατρούς και νοσηλευτές τη μάχη ζωής εναντίον του αόρατου εχθρού: «Έτσι τους προστατεύουμε».

***

Χθες στις ΜΕΘ ενός άλλου νοσοκομείου αναφοράς, αυτό του Σωτηρία, υπήρχε μια μικρή χαρά. Μια παλαιστινιακή κατασκευαστική εταιρία που έχει την έδρα της στην Ελλάδα, πρόσφερε μονάδα ΜΕΘ με πέντε κρεβάτια και με εξελιγμένο εξοπλισμό. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό το χαρμόσυνο νέο. Χθες είχαν αποσωληνωθεί και αρκετοί ασθενείς.

***

Αυτές τις ημέρες στις ΜΕΘ όλης της χώρας, θα δείτε τις νοσηλεύτριες να γράφουν με μαρκαδόρους τα ονόματά τους στις άσπρες μπλούζες τους, για να τις ξεχωρίζουν οι ασθενείς τους. Θα τις συναντήσετε να γράφουν χριστουγεννιάτικα μηνύματα πάλι με μαρκαδόρους στην πλάτη τους: Αυτό το «Καλά Χριστούγεννα», κυριαρχεί στις μπλούζες των νοσηλευτριών. Θα τους δείτε τέλος να δίνουν κουράγιο σε ασθενείς, να συγκινούνται μαζί τους όταν τους διασωληνώνουν αλλά και να λάμπουν από χαρά όταν ένας ασθενής τους αποσωληνώθηκε ή βγήκε από τη ΜΕΘ.

***

Το κυνήγι, το μπάσκετ και οι γκρίνιες στην ΚΟ

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε η τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και εκείνο που έμαθα είναι ότι δεν ήταν όλοι οι βουλευτές στα γραφεία τους. Για παράδειγμα ο βουλευτής Φλωρίνης Γιάννης Αντωνιάδης δεν πρόλαβε να πάει στο γραφείο του και συνδέθηκε μέσα από το κοινοβουλευτικό του αυτοκίνητο. Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ξαφνικά, κάτι συνέβη και εξαφανίστηκε από την οθόνη. Η βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα ήταν η μοναδική που εξέφρασε τη συμπάθειά της προς τους κυνηγούς ρωτώντας τον πρωθυπουργό γιατί απαγορεύεται το κυνήγι, τη στιγμή που, όπως είπε, είναι ατομικό άθλημα. Ακόμα βρέθηκε και ένας προπονητής ομάδας μπάσκετ, τον οποίοι ελάχιστοι τον θυμήθηκαν. Ήταν ο παλαιός βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος θέλοντας μάλλον να επαινέσει τον Πρωθυπουργό, του είπε ότι τον θυμάται να παίζει μπάσκετ και να κατατροπώνει την ομάδα των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων της Βουλής και πόσο καλός μπασκετμπολίστας ήταν ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό να χαμογελά και με τους άλλους να λένε ότι προπονητής της ομάδας ήταν ο «κόουτς Γιάννης Ιωαννίδης» (αυτόν όλοι τον θυμόντουσαν).

***

Ο απαράβατος κανόνας για τους επισκέπτες του Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον Πρωθυπουργό, ήταν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος με το που πάτησε το πόδι του στο Μαξίμου τον έστειλαν αμέσως σε διπλανό κτίριο για ένα γρήγορο τεστ, λέγοντάς του ότι όποιος εισέρχεται στο Μέγαρο περνάει από το rapid test. Είναι απαράβατος κανόνας, του είπαν. Στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας, οι πάντες κυκλοφορούν και εργάζονται με μάσκα και τα αντισηπτικά υπάρχουν παντού. Αλλά και ο Καλαφάτης ήταν προετοιμασμένος, αφού πήγε στο Μαξίμου με… χρονόμετρο. Χρονομέτρησε τους πάντες. Για παράδειγμα διαπίστωσε ότι ο κ. Βαγιωνάς μίλησε περισσότερο απ΄όλους, 4,50 λεπτά, ενώ ο κ. Καιρίδης το λιγότερο, 1,30. Η Ντόρα ήταν σύντομη (μόλις 2,5 λεπτά) αλλά έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό του χρόνου των συντάξεων. Ότι δηλαδή οι καινούργιες συντάξεις εκδίδονται γρήγορα σε αντίθεση με τις παλιές που καθυστερούν και κάτι πρέπει να γίνει.

***

Οι χριστουγεννιάτικες ευχές του Πρωθυπουργού

Ίσως, λόγω covid, υπήρξαν από τώρα ευχές για «Καλά Χριστούγεννα» και «Καλή Πρωτοχρονιά». Ολοι είδαν στις οθόνες τους τον Πρωθυπουργό να τους εύχεται, λέγοντάς τους ότι αυτή τη φορά δεν θα λειτουργήσει το έθιμο που μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού συγκεντρώνονταν όλοι οι βουλευτές για να ευχηθούν χρόνια πολλά. Κατά τα άλλα υπήρξαν, όπως αναμενόταν ορισμένες γκρίνιες για υπουργούς που δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα, ενώ άλλοι βουλευτές μίλησαν, όπως ο κ. Κατσανιώτης έκαναν λόγο για να ενταθούν οι προσπάθειες για νέα παραγωγικό μοντέλο στην χώρα. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος μίλησε για τον προσωπικό βοηθό των ΑΜΕΑ που θεσπίζεται στο νέο νομοσχέδιο και που είχε κάνει στο παρελθόν και εισηγήσεις για το θέμα αυτό και ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κυρανάκης, και με τον κ. Δαβάκη να παραπονείται ότι οι υπουργοί δεν απαντούν στις ερωτήσεις που τους τίθενται.

***

Μόνο ο μαζικός εμβολιασμός βάζει τίτλους τέλους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους βουλευτές του είπε ότι μόνον ένας μαζικός εμβολιασμός μπορεί να βάλει τίτλους τέλους σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίσαμε το 2020. Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν ο Προϋπολογισμός του 2021, ενώ συζητήθηκαν οι θετικές προοπτικές που δημιουργεί η έλευση του εμβολίου αλλά και η ανάγκη αντιμετώπισης ενός χρόνιου προβλήματος, της καθυστέρησης στην απονομή των παλαιών συντάξεων.

***

Πού βρήκε τα τριαντάφυλλα ο Σπίρτζης;

Βλέποντας τον Χρήστο Σπίρτζη στη Βουλή να κρατά μια ανθοδέσμη με τρία τριαντάφυλλα μου ήρθε μια απορία: Πού την βρήκε; Τη στιγμή που τα ανθοπωλεία είναι κλειστά; Γιατί πρόκειται, όπως πρόσεξα περί κανονικής ανθοδέσμης μετά πρασινάδας, έτσι όπως τις πωλούν τα ανθοπωλεία και όχι λουλούδια που έκοψε από κάποιο κήπο. Και ξέρετε πώς απέκτησε την ανθοδέσμη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ; Μέσω του παράνομου μηχανισμού των παλαιοπασόκων, όπως είπε ο ίδιος. Δηλαδή βρήκε κάποιο φυτώριο που πουλούσε χριστουγεννιάτικα έλατα (που επιτρέπεται) και στο βάθος του φυτωρίου είχε και λουλούδια. Έτσι του ετοίμασε την ανθοδέσμη (που δεν επιτρέπεται λόγω covid) και την έφερε στη Βουλή, επιδεικνύοντάς από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά ο κ. Σπίρτζης φαίνεται πως έχει εσωκομματικά προβλήματα…

***

Εσωκομματικά καρφώματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ετσι άναψαν τα αίματα εντός ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη κυρίως από την ομάδα των «53» «πυροβολούν» τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη και τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι συνυπογράφουν μεταξύ άλλων τη χθεσινή τροπολογία στη Βουλή για να δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με ένα μισθό για το προσωπικό της ΕΛΑΣ και των φυλακών.

Οι αντιδράσεις που προέρχονται από πρώην βουλευτές όπως η Αννέτα Καββαδία και ο Χρήστος Καραγιαννίδης αλλά και το μέλος της πολιτικής γραμματείας Πάνος Λάμπρου, εγκαλούν την Κουμουνδούρου ότι εν ολίγοις επιχειρεί να παίξει σε διπλό ταμπλό την επαύριο μιας ακόμα αντισυνταγματικής απαγόρευσης και ενός οργίου καταστολής με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, κατά την οποία καταλήγει τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ότι επικροτεί την αστυνομική τρομοκρατία, βία και αυθαιρεσία.

***

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο ΟΟΣΑ

Μπορεί η πανδημία να απασχολεί τους πάντες, όμως, τα Κοινοβούλια δουλεύουν, σημαντικές τηλεδιασκέψεις γίνονται, σοβαρά θέματα αναλύονται.

Μια τέτοια ψηφιακή συνάντηση έγινε προ ημερών στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΟΟΣΑ και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλες τις χώρες – μέλη του Οργανισμού. Θέμα της συνάντησης; Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το μέλλον της επιστήμης και τεχνολογίας.

Εκ μέρους της Ελλάδας, πέραν της ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή, συμμετείχε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ο κ. Κατσανιώτης, λοιπόν, αναφέρθηκε σε μια διάκριση που ίσως δεν είναι γνωστή. Δεκαέξι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πάτρας προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν τον κόσμο της Ιατρικής, χρησιμοποιώντας την Φαρμακογονιδιωματική και την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο την επίτευξη εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών.

Λαμβάνοντας μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας, iGEM Competition, που διοργανώνεται από το Massachuchets Institute of Technology (MIT), κατάφεραν να φέρουν μια παγκόσμια διάκριση στην Ελλάδα και να αναδείξουν το έργο των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατακτώντας το Αργυρό μετάλλιο στην τελική φάση του διαγωνισμού. Η ομάδα iGEM Patras προχώρησε στην ανάπτυξη ενός φορητού διαγνωστικού εργαστηρίου μοριακής βιολογίας με στόχο τον εύκολο και ακριβή προσδιορισμό της απαιτούμενης δόσης στατινών, μια κατηγορίας φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες.