Σοβαρή επιδείνωση παρουσιάζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του εννιαμήνου της τάξεως των 10,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίτο τρίμηνο του 2020, με το ρίσκο του φετινού προϋπολογισμού, αναφορικά με τα έσοδα, να αναδεικνύεται, σύμφωνα με το Γραφείο στο αν τα φορολογικά έσοδα που χάθηκαν φέτος θα μπορέσουν να εισπραχθούν το 2021.

Ως εκ τούτου οι κίνδυνοι το επόμενο έτος είναι, μεταξύ άλλων, τα δημοσιονομικά και το δημόσιο χρέος και αναφορικά με τις δόσεις για την εξόφληση χρεών η άποψη είναι πως πρέπει να παρασχεθεί κάθε διευκόλυνση λόγω των δύσκολων συνθηκών.

Αναφορικά με τις συστάσεις, κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουντεντάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πρόσθετων παρεμβάσεων σήμερα δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και στις συγκοινωνίες ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της πανδημίας με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στην οικονομική δραστηριότητα.

Σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης θα συμβάλει στη ανάκαμψη και τονίζεται όμως Το σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία ( σχέδιο Πισσαρίδη ) έχει προτάσεις με πολιτικό κόστος που απαιτούν συναινέσεις. Είναι ανάγκη, σύμφωνα με το Γραφειο, της προτεραιοποίησης των προτάσεων που συγκεντρώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα πολιτικής συμφωνίας ( πχ πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός κλπ).

Εκτιμήθηκε πως το 2021 είναι παρακινδυνευμένες οι προβλεψεις λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας και πως το κρίσιμο είναι η διάρκεια αφού αν υποθέσουμε πως εξαλειφθεί μεγάλο μέρος της υγειονομικής κρίσης την άνοιξη του 2021 δεν είναι βέβαιο ποσο θα κάνουν οι οικονομίες να επιστρέψουν εκεί που ήταν.

Το Γραφείο  Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει επίσης θετική τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας λόγω της έλευσης των εμβολίων και της εισροής των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανάκαμψης,  αν είναι αμφίβολη η είσπραξη  αναβαλλόμενων φόρων και εισφορών ύψους περί τα 6 δισ. ευρώ το 2021.

Το Γραφείο  Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει επίσης θετική τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας λόγω της έλευσης των εμβολίων και της εισροής των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανάκαμψης,  αν είναι αμφίβολη η είσπραξη  αναβαλλόμενων φόρων και εισφορών ύψους περί τα 6 δισ. ευρώ το 2021.

Εκκρεμείς συντάξεις –   Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναφορικά με την εξέλιξη των εκκρεμών συντάξεων, σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μειώθηκε από 164.680 στο τέλος Ιουνίου 2020 ( εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 640 εκατ. ευρώ) σε 163.224 ( εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 620 εκατ. ευρώ). Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης μειώθηκαν από 138.323 στο τέλος Ιουνίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 633 εκατ. ευρώ) σε 133.354 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 608 εκατ. ευρώ).  Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων   σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, διαμορφώθηκε στα 106,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο παρουσιάζει αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και οφείλεται στο ότι εντός του τρίτου τριμήνου οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ήταν λιγότερες από τις εισροές, δηλαδή τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (2,1 δισ. ευρώ).