Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν πλέον ότι η Τουρκία δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα θετικό στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ωστόσο το ενδεχόμενο κυρώσεων μοιάζει δύσκολο καθώς κάποιες χώρες παραμένουν επιφυλακτικές.

Ειδικότερα, μουδιασμένο είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα καθώς οι Ευρωπαίοι είναι διαιρεμένοι στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι με την καθοδήγηση του Βερολίνου κάποιες χώρες επεξεργάζονται σενάρια για την αποτροπή επιβολής κυρώσεων με διάφορα επιχειρήματα όπως ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Τουρκία, τον μηχανισμό απεμπλοκής του ΝΑΤΟ, η το τι στάση θα αποφασίσει και ο Μπάιντεν ώστε να συγχρονιστούν ΗΠΑ και ΕΕ.

Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα έχουν στόχο να αναβληθεί η συζήτηση για κυρώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου είναι σταθερά Γαλλία, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα περιμένει να μπουν κάποιες light κυρώσεις, όπως πχ γίνεται στην περίπτωση της Κύπρου που επιβάλλονται κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες για τις παράνομες γεωτρήσεις.

Αλλά βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να δώσουν οι ηγέτες γραπτή εντολή στην Κομισιόν να καταρτίσει κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, καθώς τα πάντα τώρα είναι προφορικά.

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει το ζήτημα των κυρώσεων να μεταφερθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι τον Μάρτιο του 2021.