«Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου».

Αυτό διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο του Politico, Μάθιου Καμίνσκι, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας και καινοτομίας «Web Summit 2020» της Λισαβόνας, που εφέτος διενεργείται διαδικτυακά.

«Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να γνωστοποιήσει τις θέσεις της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσας, ενώ στόχος αποτελεί να αποτυπωθεί στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου το αρνητικό κλίμα και οι ευθύνες της Τουρκίας για την ένταση στην περιοχή.