Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Αγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής  στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια

Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να ενισχύσει το μπλοκ των χωρών που έχουν διαμορφωθεί εντός της ΕΕ και είναι υπέρ των κυρώσεων και ταυτόχρονα να προσεταιριστεί χώρες ήταν αντίθετες σε κυρώσεις το προηγούμενο διάστημα και τώρα δείχνουν τάση μεταστροφής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το τελευταίο τριήμερο ο Νίκος Δένδιας έχει συνομιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τους υπουργούς Εξωτερικών των εξής χωρών: Τσεχίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Λετονίας και Πολωνίας.

Η Τσεχία είναι μια από τις χώρες που τάσσονται υπέρ των κυρώσεων, τις οποίες επιδιώκουν η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία. Μάλιστα η Ολλανδία παρότι το προηγούμενο διάστημα δεν ήθελε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εσχάτως έχει αλλάξει ρότα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε το εμπάργκο όπλων για την Τουρκία.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας είναι να κινηθούν η Πολωνία και η Ουγγαρία, δυο χώρες οι οποίες σημειωτέον βρίσκονται σε προστριβές με τις Βρυξέλλες καθώς έχουν θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των κυρώσεων είναι η Γαλλία και μάλιστα το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τηλεφωνικές επαφές του κ. Δένδια, που αναμένονται να συνεχιστούν, έρχονται μετά τις βολές κατά της Γερμανίας που εξαπέλυσε μέσω της συνέντευξής του στο politico ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εγκαινιάσει ενόψει του Δεκεμβρίου μια πιο επιθετική διπλωματική γραμμή έναντι του Βερολίνου.

Δυσκολίες για τους αρνητές των κυρώσεων

Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που προΐσταται στο μέχρι στιγμής μπλόκο σε κυρώσεις, και ο ρόλος της όπως φυσικά και της Ιταλίας και Ισπανίας που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση είναι καθοριστικός για το τι πρόκειται τελικά να αποφασίσει αυτή η Σύνοδος Κορυφής.

Μάλιστα και το τελευταίο μήνυμα της Άγκελα Μέρκελ από τη μια πλευρά έδειχνε απογοήτευση από τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά από την άλλη η Γερμανίδα Καγκελάριος επικαλέστηκε το προσφυγικό για να κόψει τον αέρα σε όσους ζητούν κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το όλο κλίμα το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι δύσκολα μπορούν να επιχειρηματολογήσουν όσοι εντός της ΕΕ αρνούνταν τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Τα βασικά σενάρια

Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η ελληνική διπλωματία και η κυβέρνηση για το που θα κατασταλάξουν οι αποφάσεις της Συνόδου είναι δύο: Το ένα είναι η απόφαση για αυτόματη επιβολή κυρώσεων, και το δεύτερο είναι οι κυρώσεις να αποφασιστούν αλλά να μην ενεργοποιηθούν άμεσα. Κατά κάποιο τρόπο το δεύτερο σενάριο μοιάζει με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Οκτωβρίου.

Βεβαίως σύμφωνα με αναλυτές ο συμβιβασμός που μπορεί εντός της ΕΕ να υπάρξει είναι σε «ήπιες κυρώσεις». Αδιανόητο θεωρείται από την ελληνική πλευρά να περάσει και αυτή η σύνοδος της ΕΕ χωρίς καμία επίπτωση για την Τουρκία.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Νίκος Δένδιας θέλει να αξιοποιήσει και την παρέμβαση Πομπέο στην τελευταία Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Προς την ίδια κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στους ηγέτες της ΕΕ θέλει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ είναι χαρακτηριστικά και τα όσα είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ στον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελληνικής Βουλής Κώστα Γκιουλέκα, καθώς έκανε λόγο για την ανάγκη έμπρακτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο που πρέπει να επιδείξει η ΕΕ.

Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ