Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα «τρέξει» καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

***

Το θέμα όμως, όπως μου λένε οι ειδικοί, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί – και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα – συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς. Δηλαδή όταν λέμε πάνω από 65 ετών, εννοούμε περίπου 2.000.000 του πληθυσμού, οι οποίοι εάν κλείσουν όλοι την ίδια περίοδο ραντεβού, τότε είναι πολύ πιθανόν να «φρακάρει» το σύστημα. Συνεπώς θα πρέπει να αναμένουμε πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κάτι που έγινε στην Αγγλία και εμβολιάζουν πρώτα τους υγειονομικούς και μετά τους άνω του 80 ετών και εν συνεχεία τις ευάλωτες ομάδες ανεξάρτητα με την ηλικία που έχουν. Τους δίνουν συγκεκριμένη ημερομηνία εμβολιασμού.

***

Σκληρή μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες προκειμένου να προλάβουν να έχουν τα αποτελέσματα εγκαίρως ώστε να μπορέσουν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να αποφασίσουν αν θα χρειασθεί ή όχι μαζικός εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης (RΕUΤΕRS)

Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό τον σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

****

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα είναι από τις πρώτες που θα κάνουν το εμβόλιο για τον Covid-19 όπως με πληροφορούν. Το ίδιο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν, προκειμένου να δώσουν το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Δεν γνωρίζω εάν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν μαζί το εμβόλιο (και σε απευθείας μετάδοση- όπως ο Μπόρις Τζόνσον), αλλά με βεβαιώνουν πως όλοι θα το κάνουν, έστω και ξεχωριστά.

***

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Προεδρικό

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας είχαν χθες στολισμό χριστουγεννιάτικου δένδρου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να μετέχει στο στόλισμα. Εφέτος το χριστουγεννιάτικο δένδρο δεν τοποθετήθηκε στη μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων (και των διαπιστευτηρίων) αλλά κοντά στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, μάλλον δύσκολο το βλέπω να δεχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος. Θα είναι η δεύτερη φορά λόγω πανδημίας που η Πρόεδρος δεν δέχεται ευχές. Η πρώτη ήταν όταν είχε εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

***

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο από τα Γιάννενα στη Βουλή

Όσοι πέρασαν χθες από τη Βουλή σίγουρα θα είδαν τα δύο χριστουγεννιάτικα δένδρα που έφθασαν στον περίβολο του Κοινοβουλίου και που προσπαθούσαν να τα τοποθετήσουν στο Περιστύλιο του Περικλέους. Ίσως, μου λέει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλας το ένα από αυτά να είναι το μεγαλύτερο δένδρο που απέκτησε ποτέ η Βουλή των Ελλήνων. Το ένα (το μεγάλο) θα τοποθετηθεί στο Περιστύλιο και το άλλο στο γραφείο του Προέδρου και πιθανόν να έρθει και ένα τρίτο που θα τοποθετηθεί στο Εντευκτήριο βουλευτών. Τώρα θα πείτε ποιος έφερε τα χριστουγεννιάτικα δένδρα στη Βουλή. Έμαθα ότι είχε γίνει διαγωνισμός για την προμήθειά τους και δόθηκε πραγματική μάχη για το ποιος θα το κερδίσει. Το μαρτυρούν και ο ενστάσεις που έγιναν, όπως με βεβαιώνει ο Πρόεδρος της Βουλής. Εάν ρωτήσετε από πού προέρχονται τα δένδρα η απάντηση είναι μία: Από τα Γιάννενα. Στη Βουλή πάντως έχουν στολιστεί και καραβάκια όπως κάθε χρόνο.

***

Δένδρο από το Καρπενήσι

Πάντως να ξέρετε ότι το δένδρο της Αθήνας, το οποίο θα τοποθετήσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο Σύνταγμα θα έρθει και εφέτος από το Καρπενήσι. Ήδη έχει εντοπισθεί και είναι πελώριο. Θα μεταφερθεί στην Αθήνα με… νταλίκα.

***

Στο Μαξίμου δεν έχουν ετοιμάσει ακόμα δένδρο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα στολίσουν. Μαθαίνω ότι το στόλισμα θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.

***

Το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης

Όταν σβήνουν οι τηλεοπτικοί προβολείς και απομακρύνονται οι κάμερες, βγαίνουν και οι περισσότερες ειδήσεις. Φτάνει να βρίσκεται κάποιος παρατηρητικός εκεί κοντά. Για παράδειγμα μετά τα εγκαίνια του ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη (και τη δοκιμή που έκανε σε αυτό ο Πρωθυπουργός) υπήρξε μία ξενάγηση του κ. Μητσοτάκη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον Ιερό Βράχο. Σε αυτή τη ξενάγηση αποφασίστηκε να συνεχιστεί η κατασκευή διαδρόμου για τα άτομα με αναπηρία περιμετρικά της Ακρόπολης, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητεί λεπτομέρειες για το πώς πάνε οι εργασίες για το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης. Η υπουργός Πολιτισμού τού παρουσίασε αμέσως το σχέδιο, το οποίο μόλις τελειώσει η καραντίνα θα αρχίσει να υλοποιείται. Ανάμεσα στα άλλα θα υπάρξει σύστημα… Αρχαίας Ολυμπίας στο Μουσείο, δηλαδή ο επισκέπτης θα βλέπει με ειδικά γυαλιά και σε τρισδιάστατη εικόνα πως ήταν στην αρχαιότητα ο Ιερός Βράχος.

***

Όταν ο Τσίπρας συνάντησε την Δόμνα στο ΠΙΚΠΑ Βούλας

Θα σας πάω τώρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας, στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων, το οποίο επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία όπου υπήρξε μία επίσκεψη με πολύ ενδιαφέρον. Πρώτα απ΄όλα σας ενημερώνω ότι μόλις πιλοφορήθηκε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ότι πρόκειται να επισκεφθεί το ΠΙΚΠΑ Βούλας ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στο Μαξίμου και ενημέρωσε πως θα τον υποδεχθεί και θα τον ενημερώσει επί τόπου. Ήθελε να πει από πρώτο χέρι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πόσο καλά λειτουργούν στο ΠΙΚΠΑ. Αλλά η υφυπουργός για να είναι εντάξει και για να μην αιφνιδιάσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, με τον κ. Καλογήρου και του είπε ότι θα είναι παρούσα στην επίσκεψη. Οπερ και εγένετο…

***

Φθάνει λοιπόν ο κ. Τσίπρας στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων με Αναπηρία κρατώντας ανά χείρας ένα… πιστοποιητικό. Ήταν το πιστοποιητικό ότι έκανε τεστ κατά του κορωνοϊού και ότι βγήκε αρνητικός. Κάτι θα γνώριζε και είχε μαζί του το χαρτί αυτό, γιατί οι υπόλοιποι που τον συνόδευαν (η Θεανώ Φωτίου, οι αστυνομικοί του και κάποιοι από το υγειονομικό προσωπικό του Ασκληπιείου Βούλας) που δεν είχαν πιστοποιητικό για τεστ, αναγκάστηκαν να κάνουν εκείνη την ώρα, αφού η Δόμνα φρόντισε για όλα. Όταν όλα ήταν εντάξει και βγήκαν οι πάντες αρνητικοί ο κ. Τσίπρας μίλησε στα παιδιά, τους είπε ότι τους μεταφέρει ένα μήνυμα δύναμης, μήνυμα που δίνουν ένα δύσκολο αγώνα και τους κάλεσε να σκεφθούν τι δώρο θέλει να τους κάνει για τα Χριστούγεννα. Ήδη τα παιδιά του έκαναν δώρο μια ωραία χριστουγεννιάτικη ζωγραφιά. Εκείνα με μια φωνή απάντησαν: «Να φύγει ο κορωνοϊός». Ο κ. Τσίπρας απλώς γέλασε και απάντησε: «Αυτό δεν μπορώ να το κάνω εγώ».

***

Τουρκικές προκλήσεις

Οι Τούρκοι τον χαβά τους. Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δυο τουρκικά F-16 και δυο κατασκοπευτικά CN-235 πραγματοποίησαν 29 παραβιάσεις (3 από τα F-16 και 26 από τα CN-235), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον, προχώρησαν και σε τρεις παραβάσεις. Τα συγκεκριμένα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, με βάση την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ.

***

Οι 1.000 ώρες πτήσεις στο Αιγαίο

Για τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, δεν υπάρχουν ούτε γιορτές ούτε αργίες. Η μόνη γιορτή (αν μπορούμε να την πούμε έτσι) είναι όταν ένας χειριστής συμπληρώνει 1.000 ώρες πτήσης με το μαχητικό του αεροσκάφος. Τότε πραγματικά το γιορτάζει μαζί με τους συναδέλφους του και τους ανώτερους του, σχεδόν αθόρυβα, αλλά υπερήφανα. Χίλες ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του ως εναέριος φύλακας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.