Η φάση του εμβολιασμού για την covid-19 θα κρίνει πολλά και σε πολλά επίπεδα. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν (-με), ότι όσο πρωτόγνωρη και δύσκολη ήταν και παραμένει η διαχείριση της πανδημίας, εξίσου περίπλοκη και σύνθετη θα είναι και η διαδικασία, από τη στιγμή που θα έχουν εγκριθεί, εισαχθεί και κυκλοφορήσει τα εμβόλια.

Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι λεπτομερής και η επιχειρησιακή ετοιμότητα απαιτεί πολλά.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει όσο ακόμη η πανδημία θα είναι παρούσα. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά λεπτή η ισορροπία της περιόδου που διανύουμε. Τώρα πρέπει να ελεγχθεί η εξάπλωση, προκειμένου να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν πιο εύκολα διαχειρίσιμες συνθήκες στην περίοδο του εμβολιασμού.

Κρίσιμη λεπτομέρεια: Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί, τα περισσότερα από τα γνωστά σήμερα εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης, απαιτούν επαναληπτική δόση. Αυτό σημαίνει πρακτικά το εξής. Αν η πρώτη δόση δοθεί, για παράδειγμα, στις αρχές Ιανουαρίου, θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων, έως τη δεύτερη. Και από τη στιγμή που θα γίνει και αυτή, θα απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες έως ότου επιτευχθεί η ανοσία στους εμβολιασμένους.

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κύμα εμβολιασμών, που κατά πάσα βεβαιότητα θα περιλαμβάνει τους υγειονομικούς, τους ευπαθείς κλπ., οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στο 1 εκατ. άτομα, θα έχει αποτελέσματα περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Έως τότε είναι εξαιρετικά πιθανό – έως και βέβαιο – να συμβαίνουν τα εξής: Και η πανδημία να είναι η παρούσα, αλλά και στους πολίτες να αρχίσει να διαμορφώνεται μία αίσθηση χαλαρότητας και αμεριμνησίας, με την αυταπάτη ότι έχει έλθει το εμβόλιο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου συνδυασμού παραγόντων απαιτείται προετοιμασία, μελέτη και στρατηγική.

Πέραν αυτού και όσο είναι άγνωστο, πόσα και ποια από τα υπό συζήτηση εμβόλια θα προκριθούν, υπάρχει μία άλλη κρίσιμη παράμετρος. Τουλάχιστον δύο από αυτά, απαιτούν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες φύλαξης και συντήρησης, οι οποίες προϋποθέτουν επί της ουσίας μεγάλα έργα υποδομής. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει την δημιουργία περισσότερων από 1.000 εμβολιαστικών κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα. Πόσα από αυτά θα εξασφαλίζουν τις ειδικές αυτές συνθήκες και σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία σήμερα, είναι κομβικά ζητήματα. Είναι γνωστό ότι δωρεές ειδικών καταψυκτών γίνονται ήδη από ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα, ελπίδα όλων είναι να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός όλων των αρμοδίων.

Με αυτές τις ενδεικτικές αφορμές σκέψης, γίνεται ευνόητο ότι τίποτε δεν τελειώνει με την προσδοκώμενη μείωση των κρουσμάτων και ότι η ύπαρξη του εμβολίου θα είναι απλώς η αρχή μίας μακράς περιόδου έως την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η εμπέδωση των δεδομένων είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την επιτυχία σε αυτήν την κομβική στιγμή.