Tο ΤΑΙΠΕΔ σχεδόν πάντα πέφτει έξω στις προβλέψεις του σχετικά με το ύψος των εσόδων που προϋπολογίζει να εισπράξει κάθε χρονιά από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εν γένει.

Κάτι οι αργόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το περιορισμένο ενδιαφέρον σε ορισμένους διαγωνισμούς, κάτι η δεκαετής οικονομική κρίση διέψευδαν τις προσδοκίες που έθετε ο προϋπολογισμός και καλούνταν να φέρει εις πέρας η εκάστοτε διοίκηση του Ταμείου. Μάλιστα, την εφετινή χρονιά λόγω COVID η απόκλιση από τον στόχο ήταν τεράστια αφού τα έσοδα θα περιοριστούν στα 55 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 2,44 δισ. ευρώ.

Για το 2021 ο προϋπολογισμός θέτει ένα φιλόδοξο στόχο ύψους 1,79 δισ. ευρώ. Φιλόδοξος, δεδομένου ότι και το πρώτο εξάμηνο του 2021 μάλλον θα πάει χαμένο εξαιτίας της πανδημίας.

Ομως με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα προγράμματα που αυτό θα χρηματοδοτήσει ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που αποτελεί κομβικό στοιχείο για την ανάπτυξη. Τέσσερις είναι οι τομείς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο υπέβαλε στις Βρυξέλλες και αναμένεται να κινητοποιήσουν τα ιδιωτικά κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό ώστε να επενδύσουν στα assets του ΤΑΙΠΕΔ και όχι μόνο:

– Η εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο των δήμων, καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας.

– Η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών για τις μεταφορές, όπως τα νέα τμήματα εθνικής οδοποιίας και οι επενδύσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια που θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστική την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

– Η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης που ήταν ένας από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για επενδύσεις στη χώρα μας.

– Χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα αναβαθμίσουν το παραγωγικό της μοντέλο.