Περί τα 100.000 εκτιμά ότι είναι τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», σημειώνοντας ότι ο ιός είναι παντού.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, δεν είμαστε σε θέση να κάμψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.. «Όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περεταίρω διάδοση του ιού».

«Το lockdown που ζούμε είναι για να αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία. Δεν είναι ικανό να κάμψει το δεύτερο κύμα. Δεν θα δούμε ακόμα ουσιαστική κάμψη για σημαντικό διάστημα. Γιατί κάποιοι μιλάνε για τρίτο κύμα, όταν ακόμα προσπαθούμε να τιθασέψουμε το δεύτερο κύμα; Δεν θα σβήσει το δεύτερο κύμα, όπως έσβησε το πρώτο την άνοιξη» υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει με τα υφιστάμενα μέτρα. Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί».

5-6 μήνες για συλλογική ανοσία

Όπως εξήγησε, για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό θα χρειαστούν 5-6 μήνες. «Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τοίχος στην εξάπλωση του ιού. Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος. Αλλά όχι άμεσα».

Ο κ. Τούντας θεωρεί ότι η τρέχουσα καραντίνα αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων.

«Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται. Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα, «όχι η εστίαση όμως».