Τι κι αν ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων με 1.193 επιβεβαιωμένες διαγνώσεις αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος είναι μειωμένος από χτες (603 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έναντι 606 που ήταν χτες), τα πράγματα εξακολουθούν να θεωρούνται κρίσιμα.

Χαραμάδα αισιοδοξίας με τα σημερινά κρούσματα – Κρίσιμη η κατάσταση σε νοσοκομεία

Αρχικά ο αριθμός των θανάτων, αν και διψήφιος σήμερα, παραμένει υψηλός καθώς 98 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό.

Ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι πως μετά από αρκετό καιρό η Αττική βρέθηκε πρώτη σε κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή για σήμερα, μόνο η Αττική και η Θεσσαλονίκη εμφανίζει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο αυτή τη φορά την πρωτιά κρουσμάτων την έχει η Αττική με 247 κρούσματα έναντι 235 της συμπρωτεύουσας.

Εκτός από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, η εικόνα στα νοσοκομεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας παραμένει ασφυκτική.

Στη Λάρισα φτιάχνουν αυτοσχέδιες ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν καν διασωληνωθούν , ενώ στη Θεσσαλονίκη κάθε εφημερία είναι εξοντωτική για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εκτός αυτού στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησαν και διακομιδές ασθενών στις δύο ιδιωτικές ασθενείς που επίταξε το κράτος.

Αναζητώντας κρεβάτι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας οι ροές ασθενών δεν σταματούν.

Γιατροί και νοσηλευτές αναζητούν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας σε περιφέρειες που ακόμη αντέχουν.

Καθημερινά ασθενείς από τη δυτική Μακεδονία μεταφέρονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και των Πατρών, ενώ και από τη Θεσσαλία διακομίζονται περιστατικά στη Νότια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες να έχουμε αεροδιακομιδές προς την Αθήνα.

Στο νοσοκομείο της Δράμας 130 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλινικές, ενώ η ΜΕΘ είναι γεμάτη, με 12 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές δεν εμφανίζουν την αναμενόμενη μείωση και η πόλη θρηνεί δεκάδες θύματα.

Πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν σε όμορους νομούς.

Περίπου 70 ασθενείς νοσηλεύονται σε όμορα νοσοκομεία της περιοχής. Ήδη στο νοσοκομείο της Δράμας έχουν σημειωθεί 70 νεκροί και περίπου 15 συνδημότες μας έχουν χάσει τη μάχη σε γειτονικά νοσοκομεία.

Στα Γιαννιτσά η κλινική είναι γεμάτη με 100 ασθενείς όπως η μονάδα εντατικής. Ανάλογη η κατάσταση και στην Έδεσσα όπου νοσηλεύονται 93 άτομα.

Βαρύ τίμημα πληρώνει ο Βόλος καθώς στο δεύτερο κύμα 52 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο της πόλης.

Εφιάλτης με 794 νεκρούς σε μια εβδομάδα

Υπενθυμίζεται πως οι νεκροί σήμερα ήταν 98, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό θανάτων την τελευταία εβδομάδα στους 794 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό. Πρόκειται για περίπου 100 θανάτους την ημέρα…

Πρόκειται για νούμερα που τρομάζουν και δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης για τις επόμενες μέρες, σε μια περίοδο που «φουντώνει» η συζήτηση περί άρσης του lockdown, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν περισσότερες από τα εξιτήρια, κάτι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Στο κόκκινο οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Κι ενώ τα νούμερα των θανάτων είναι σοκαριστικά, η  κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παραμένει δύσκολη.

Σήμερα, ξεκίνησε η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με γεμάτες κλίνες ΜΕΘ και μόλις 70 απλές κλίνες διαθέσιμες.

Η χθεσινή εφημερία στο Ιπποκράτειο έκλεισε με 85 εισαγωγές ασθενών με covid.

Ο χάρτης κοροναϊού στην Ελλάδα συνεχίζει να κοκκινίζει στη Θεσσαλονίκη, με τοπικούς φορείς να εισηγούνται να μην ανοίξει τίποτα στην πόλη… εάν πρώτα δεν μειωθεί το ιικό φορτίο.

Ξεκίνησαν οι διακομιδές στις κλινικές που επιτάχτηκαν

Στο μεταξύ οι διακομιδές ασθενών με covid προς τις ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν το μεσημέρι από τα νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» και Παπαγεωργίου.

Είχε προηγηθεί εκπαίδευση των νοσηλευτών της ιδιωτικής κλινικής ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν περιστατικά covid.

Η κλινική παραχώρησε 200 κλίνες του κέντρου αποκατάστασης, 200 κλίνες που θα δώσουν ανάσα στα νοσοκομεία της πόλης.

Στόχος είναι να μεταφερθούν εκεί ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο αποθεραπείας.

Στα όρια του το νοσοκομείο στη Λάρισα – Φτιάχνουν αυτοσχέδιες ΜΕΘ

Αυτοσχέδιες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό κατασκευάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας σύμφωνα με νοσηλευτή και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ καθώς οι ήδη υπάρχοντες ΜΕΘ έχουν γεμίσει, ενώ δεν μπορούν να γίνουν διακομιδές για όλα τα περιστατικά.

Ειδικότερα ο νοσηλευτής του νοσοκομείου και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Κωνσταντίνος Λαρίσης ανέφερε στο GRTimes.gr ότι η διοίκηση έδωσε εντολή για ανάπτυξη ακόμη τεσσάρων κλινών ΜΕΘ σε θάλαμο που ήδη υπάρχουν άλλες 4.

«Στο νοσοκομείο, υπήρχαν 12 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στη συνέχεια έγιναν 14. Επειδή όμως αυτές έχουν γεμίσει καιρό τώρα, και στη Θεσσαλία δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες , αναγκάστηκε η διοίκηση να προχωρήσει στην κατασκευή τεσσάρων επιπλέον αυτοσχέδιων ΜΕΘ», ανέφερε.

Επί της ουσίας, για τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ προστίθενται απλώς σε έναν θάλαμο άλλα τέσσερα κρεβάτια, μαζί με έναν αναπνευστήρα και ενδεχομένως, ένα μόνιτορ.

Γιαννάκος: Ασθενείς πεθαίνουν στις κλινικές χωρίς να έχουν μπει σε ΜΕΘ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε ότι:

«Οι ΜΕΘ της Θεσσαλίας είναι γεμάτες. Έχουν διακομιστεί πολλά περιστατικά, τόσο στη Στερεά Ελλάδα, όσο στη Χαλκίδα και στη Λαμία, με αποτέλεσμα να υπάρχει και σε αυτές τις περιοχές πρόβλημα διαθεσιμότητας. Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν ενδείκνυται για όλα τα περιστατικά η διακομιδή. Ξέρετε πόσα περιστατικά είναι στα όρια της διασωλήνωσης, αλλά δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να εισαχθούν; Βλέπουμε ασθενείς να πεθαίνουν στις κλινικές χωρίς να έχουν μπει σε ΜΕΘ. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν αναγκάστηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το Γενικό, αλλά και το νοσοκομείο στα Τρίκαλα, να προβούν σε κατασκευή αυτοσχέδιων ΜΕΘ» και πρόσθεσε:

«Τώρα, ο ασθενής φτάνει στα όριά του μέχρι να διασωληνωθεί. Κανονικά, πρέπει να μπει σε ΜΕΘ ακόμη και πριν διασωληνωθεί για να παρακολουθείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Η σημερινή εικόνα της επιδημίας στη χώρα

Στους 603 έφτασαν οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Συνολικά 98 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό, ενώ καταγράφηκαν 1.193 ακόμη κρούσματα.

Συγκεκριμένα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.193 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 104.227, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες. 4879 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

603 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 162 (26.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 575 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2321 θανάτους συνολικά στη χώρα. 935 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή:

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέοκοροναϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2366363 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 209025 δείγματα.