Την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στην εφαρμογή της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την κατασκευή τριών μονάδων διαχείρισης αποβλήτων ζήτησε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης. Αφορά τα εξής έργα:

α) τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση «Νευρόπολη» του Δήμου Λαμιέων.

β) τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμέων Οργανικών (ΜΕΠΟ) στη Λιβαδειά.

γ) τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Βόρειο Έβρο.

Ο κ. Χατζηδάκης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες 3 μονάδες, που  χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για να επιταχυνθεί η δημοπράτησή τους και να συμβασιοποιηθούν εντός του 2021. Διαφορετικά θα χαθεί η χρηματοδότηση των έργων και δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν καθώς το επόμενο ΕΣΠΑ δεν θα χρηματοδοτήσει μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

Τα τρία έργα εντάσσονται στο ευρύτερο δίκτυο υποδομών που προωθούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης αποβλήτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Κατασκευάζονται τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ): Ηλεία μέσω ΣΔΙΤ, Θήβα, Αμάρι ( Ρέθυμνο), Αλεξανδρούπολη.
  • Ξεμπλόκαρε και ξεκινάει άμεσα η κατασκευή τριών Μονάδων στην Πελοπόννησο μέσω ΣΔΙΤ.
  • Δημοπρατήθηκαν οκτώ Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπακτο, Χερσόνησο, Τρίκαλα, Άρτα, Ιεράπετρα και Σητεία.

    Η ΜΕΑ της Λαμίας θα είναι η μεγαλύτερη στην Κεντρική Ελλάδα. Θ έχει 25ετή διάρκεια λειτουργίας και δυναμικότητα σε 76.750tn/έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα, 10.250 tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά και 7.000 tn/έτος ιλύος. Θα καταλαμβάνει επιφάνεια 243.300 τ.μ και έχει χωροθετηθεί δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ. Θα εξυπηρετεί τους έξι από τους επτά Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας  Φθιώτιδας (όλους εκτός από τον Δήμο Λοκρών), των δύο Δήμους της Π.Ε. Ευρυτανίας και τους δύο βόρειους Δήμους της Π.Ε. Ευβοίας (Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης –Αγίας Άννας). Η διάρκεια ζωής του θα φτάνει τα 17, 5 έτη.

    Η ΜΕΠΟ πρόκειται να εξυπηρετήσει τους Δήμους Λεβαδέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας και Ορχομενού. Θα καταλαμβάνει επιφάνεια 26.257 τ.μ, θα υλοποιηθεί εντός της Δ.Ε. Διστόμου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας και θα έχει δυναμικότητα 3.100 tn/έτος.

    Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της ΜΕΑ και του ΧΥΤΥ στο Βόρειο Έβρο:

  • Η ΜΕΑ θα έχει δυναμικότητα 16.000tn/έτος. (σε 11.000tn/έτος σύμμεικτα ΑΣΑ, 3.500tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά και 1.500tn/έτος πράσινα απόβλητα).
  • Η δυναμικότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) θα είναι 5.000tn/έτος περίπου.
  • Το έργο θα καταλαμβάνει επιφάνεια 89.649,76τ.μ. περίπου, εντός του Δήμου Ορεστιάδας
  • Θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου.

    Όλα τα έργα εναρμονίζονται με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της κάθε περιοχής.