Την εφαρμογή τέλους ταφής αποβλήτων στους δήμους από τις αρχές του 2021 ύψους 15 ευρώ ανά τόνο, το οποίο θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ ετησίως, φθάνοντας έως και τα 35 ευρώ/τόνο το 2025, προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλεπόταν ήδη από το 2012, στη λογική του «Πληρώνω όσο Πετάω» αλλά ποτέ δεν επιβλήθηκε.

Στην ίδια λογική, οι δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όσους πολίτες παράγουν λιγότερα απόβλητα ή ανακυκλώνουν περισσότερο. Το ύψος και η κατάλληλη μέθοδος εφαρμογής θα καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου. Ήδη στον δήμο Βάρης –Βούλας-Βουλιαγμένης «τρέχει» αντίστοιχο πιλοτικό σύστημα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και άλλα πιλοτικά προγράμματα, από τα οποία θα προκύψουν τα καταλληλότερα.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την Παρασκευή, προωθεί τη δημιουργία χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας με την εφαρμογή 4 διακριτών ρευμάτων για πλαστικό, γυαλί, χαρτί και μέταλλο καθώς και την μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις που φέρουν την ευθύνη της καταδίκης της χώρας μας για τη λειτουργία παράνομων χωματερών και την κακή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων αντίστοιχα. Ειδικότερα, η μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2022.

Με το σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανόλη Γραφάκο, η χώρα μας εναρμονίζεται με κοινοτικές οδηγίες με στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης που σήμερα ανέρχεται μόλις στο 20% των αστικών αποβλήτων. Ο σχεδιασμός προβλέπει ανακύκλωση στο 55% των αστικών αποβλήτων έως 2025 και στο 65% έως το 2035. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η ταφή απορριμμάτων το 2030 να έχει περιοριστεί στο 10%.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η αυστηρότητα στους …βραδυπορούντες αποτελεί κατεύθυνση και του πρωθυπουργού. Εκτός από τα τέλη ταφής, τέλος θα εφαρμοστεί και στα υπολείμματα ταφής που προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας. Από το σύνολο των χρημάτων που θα συγκεντρώνονται στο Πράσινο Ταμείο, το 50% θα κατευθύνεται για πρόληψη και ανακύκλωση, το 40% σε ΟΤΑ που θα έχουν υψηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και το 10% χρηματοδοτεί έργα έρευνας και τεχνολογίας.

Στις προωθούμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται τα εξής:

– Σύστημα εγγυοδοσίας για συστήματα αλουμινίου, ένα μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή έως τις 5 Ιανουαρίου του 2021 ώστε να έχουν οι πολίτες κίνητρο να ανακυκλώνουν. Αντίστοιχο μέτρο εφαρμόζεται με τα πλαστικά μιας χρήσης.

-Από τις αρχές του 2021, προβλέπεται προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών. Όσοι καταναλωτές χρησιμοποιούν δικό τους εξοπλισμό θα έχουν έκπτωση από τις επιχειρήσεις.

-Από αρχές του 2025 το 30% του υλικού της πλαστικής σακούλας θα πρέπει να είναι ανακυκλωμένο πλαστικό.

-Τίθεται σε εφαρμογή έως τις 5 Ιανουαρίου 2022, υποχρεωτική χωριστή συλλογή αποβλήτων για πλαστικό, χαρτί μέταλλο, γυαλί σε κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, πλοία, τράπεζες, καταστήματα εστίασης και στους φορείς γενικής κυβέρνησης. Οι δήμοι υποχρεούνται να οργανώσουν χωριστή συλλογή σε διακριτά ρεύματα. Από το Σεπτέμβριο του 2021, χωριστή συλλογή υιοθετείται και στα σχολεία για απόβλητα συσκευασίας, βιοαπόβλητα και έντυπο χαρτί.

-Για τα νοικοκυριά προωθείται χωριστή συλλογή επικίνδυνων αποβλήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 για χρώματα βερνίκια, διαλύτες και προϊόντα καθαρισμού.

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα είναι υποχρεωτική η πρόβλεψη για χωριστή συλλογή 4 ρευμάτων αποβλήτων σε όλα τα κτίρια. Οι υποδομές θα μπορούν να εγκατασταθούν σε πυλωτές, ισόγεια, εύκολα προσβάσιμα υπόγεια και αυλές ώστε να περιοριστούν οι κάδοι στο δρόμο.