Στην αρχή αυτής της βδομάδας ο κ. πρωθυπουργός παρουσίασε την κατατεθείσα έκθεση του καθηγητή του Οικονομικού πανεπιστημίου του Λονδίνου , κ. Χαράλαμπου Πισσαρίδη, έκτασης 250 σελίδων.

Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση, ανέθεσε σ’ έναν διακεκριμένο επιστήμονα (βραβείο Οικονομίας Νόμπελ) να συγκροτήσει μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού (καθηγητές οικονομίας σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια), για να μελετήσουν την ελληνική οικονομία και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, προς βελτίωση της επικρατούσης κατάστασης. Οι συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν πλήρως, με το σχέδιο, που παρουσίασε ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ πρωθυπουργός τόνισε, πως αυτή η έκθεση δε στηρίζεται σε κανένα κομματικό πολιτικό κριτήριο και ως εκ τούτου οφείλουν όλα τα κόμματα της ελληνικής βουλής να αποδεχθούν τις προτάσεις, που αποσκοπούν να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την οικονομία της χώρας μας. Νομίζουμε, πως αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης είναι αξιόλογη και αξιέπαινη .

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο κ. πρωθυπουργός, είπε μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί φυσικό κάποιοι ή αρκετοί συμπατριώτες μας να έχουν διαφορετική άποψη ως προς την επίτευξη κάποιων συγκεκριμένων στόχων. Αυτή η αντίληψη είναι σωστή, γιατί, όπως λέγεται, «πολλοί δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη».

Οι δικές μας προτάσεις

Χωρίς την πρόθεση κριτικής, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε και τις δικές απόψεις, για τη βελτίωση της οικονομίας μας. Ήτοι :

(1). Δεν γίνεται καμιά μνεία για το κολοσσιαίο δημόσιο χρέος των 350 (+/-) δις Ευρώ, που πρέπει να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια για έναν αιώνα . Εδώ χρειάζονται πονηρές λύσεις, γιατί αν δεν καταφέρουμε με τον ένα ή άλλο τρόπο να κουρέψουμε αυτό το κολοσσιαίο χρέος, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσουμε.

(2) Τα «κόκκινα» ιδιωτικά δάνεια είναι μεγάλα και απειλούν τις τράπεζές μας. Η κυβέρνηση, προβλέπει κάποιες ρυθμίσεις, αλλά είναι άγνωστο , αν αυτές οι προτάσεις θα δώσουν τις αναγκαίες λύσεις.

(3). Στο σχέδιο των καθηγητών, οι προτάσεις είναι πολλές, αλλά λείπουν κάποιες ικανοποιητικές , για τις αναγκαίες επενδύσεις.

(4). Η υλοποίηση των σωστών προτάσεων απαιτεί μακρύ χρόνο. Θα αντέξουν ;

(5) . Για την άμεση και παράλληλη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, εμείς βλέπουμε κάποιες επεμβάσεις στους εξής τομείς :
• Στη γεωργία, γιατί δεν καλύπτουμε τις ανάγκες του λαού πλήρως. Αυτό ανάγεται κύρια στους μικρούς κλήρους , που δεν επιτρέπουν σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Εδώ προσφέρεται η δημιουργία των Αγροτικών Ανωνύμων Εταιρειών, που θα βελτιώσουν κάθετα την παργωγή.
• Στην κτηνοτροφία, της οποίας η παραγωγή είναι πολλή μικρή, ώστε οι εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρεάτων στην Ελλάδα είναι κολοσσιαίες.
• Στη δημιουργία ενός ή δύο εργοστασίων αυτοκινήτων, σε συνεργασία με κάποια φίρμα της Ευρώπης. Αυτό είναι αναγκαίο, γιατί σήμερα κυκλοφορούν στην Ελλάδα γύρω στα 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, που φορούν 40 εκατομμύρια λάστιχα. Δυο εργοστάσια ελαστικών, όπως είχαμε παλιότερα, δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει κανείς ακόμη να αναλογισθεί τα κολοσσιαία κεφάλαια , που φεύγουν σταθερά έξω για τα ανταλλακτικά. Η Τουρκία έχει σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές και κορεάτικές φίρμες.
• Στον τομέα της βελτίωσης του εργατικού δυναμικού, προτείνουμε στην κυβέρνηση να ρίξει μια ματιά στο τεράστιο και πολύπλευρο πρόβλημα των Ρομά, που αποτελούν ντροπή για την ελληνική ορθόδοξη κοινωνία . Σχέδια, υπάρχουν ήδη. Η κυβέρνηση, ας ρίξει μια ματιά και έξω από τους γνωστούς της κύκλους .
• Η έκθεση μιλά και για τη ρύθμιση των δημόσιων οίκων ευγηρίας, που προοδευτικά εξελίσσονται σε μεγάλη πληγή της ελληνικής κοινωνίας (βλέπε, Λ. Γρηγοράκος/ Θ. Αυγερινός, Για μια νέα Ελλάδα. Η δημιουργία του ιδανικού κράτους, Θεσσαλονίκη 2020).

Οι προτάσεις αυτές είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Απλά χρειάζεται να τρέξουν παράλληλα στο σχέδιο Πισσαρίδη, από ανθρώπους, που ξέρουν πώς να κινήσουν τα νήματα.