Σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι ασφυκτική.

Σήμερα το πρωί στις 10:00 απογειώθηκε πτητική ομάδα του τμήματος Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ αποτελούμενη από τρεις ιατρούς και τρεις διασώστες με C-130 προκειμένου να διακομίσουν τρία διασωληνωμένα περιστατικά Covid-19 από το αεροδρόμιο της Καβάλας στην Αθήνα.

Πρόκειται για δύο 76χρονους και ένας 75χρονο που νοσούν βαριά.

Συγκεκριμένα, με C-130 θα μεταφερθούν στην Αθήνα για να εισαχθούν σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Σωτηρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών ασθενών, κάθε ένας από τους οποίους πρέπει να συνοδεύεται από τον γιατρό του, ο οποίος θα έχει την ευθύνη μέχρι ο ασθενής να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής.

«Διασωληνώνουμε ασθενείς σε χειρουργεία»

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας η πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, Παρθένα Κιόρτεβε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επεσήμανε ότι έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ και πως ασθενείς διασωληνώνονται σε χειρουργεία, ενώ άλλοι ασθενείς διακομίζονται σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Επεσήμανε ότι θα χρειαστεί να γίνει αεροδιακομιδή και άλλων ασθενών.

Ανέφερε ότι το νοσοκομείο της Δράμας πλήττεται περισσότερο σε σχέση με νοσοκομεία άλλων νομών και δεν επαρκούν οι γιατροί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς η κατάσταση στη Δράμα είναι τραγική, η μπάλα χάθηκε, για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας».

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στο CNN, έχουν συμβεί εγκληματικές αμέλειες, αφού στις κλινικές έχουν αναμειχθεί ασθενείς που νοσούν με COVID-19, με άλλους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα.

Πρόβλημα με το οξυγόνο;

Το πρωί της Πέμπτης μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες για μεγάλη πίεση και προβλήματα με τη διάθεση οξυγόνου στο νοσοκομείο της Δράμας, ωστόσο σε ανακοίνωσή του διαψεύδει τα δημοσιεύματα.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η περιφέρεια «μπήκε μπροστά» για να λυθούν τα όποια προβλήματα. «Σήμερα θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο» σημείωσε, ενώ εξήγησε πως διαμορφώνοντας τρεις κλινικές Covid οι νοσηλείες ξεπέρασαν κάθε δεδομένο, με το σύστημα να φτάνει στα όριά του.

«Σήμερα θα γίνει προμήθεια από το εξωτερικό 65 φιαλών, μικρών και μεγάλων για την κάλυψη αναγκών» συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο τονίζει πάντως τα εξής:

«Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με την απαραίτητη παροχή οξυγόνου σε Κλινική COVID. Όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Νοσοκομείο μας έχουν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα. Η παρέμβαση στην οποία έχει ήδη προβεί το Νοσοκομείο και για την οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, αφορά στην αύξηση της παροχής οξυγόνου του υποσταθμού από 14-18m3/h σε 2*25m3/h στην Κλινική COVID 2, προκειμένου να υπάρχει ενίσχυση της υφιστάμενης παροχής.

«Για να επιτευχθεί το παραπάνω και με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς της συγκεκριμένης Κλινικής, προμηθευόμαστε φιάλες οξυγόνου προκειμένου να παρασχεθεί οξυγόνο στους νοσηλευόμενους, για το χρονικό διάστημα της 1 ώρας που θα χρειαστεί για την αναβάθμιση του υποσταθμού».