Ασφυκτική πίεση συνεχίζουν να δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι σιγά σιγά αρχίζει να διαφαίνεται επιπέδωση της καμπύλης και σταθεροποίηση των κρουσμάτων.

Οι διασωληνώσεις ωστόσο αυξάνονται μέρα με τη μέρα, κάτι που θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, με αποτέλεσμα να αναζητούνται κρεβάτια στις ΜΕΘ για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών.

Στο πλαίσιο αυτό, και θέτοντας σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, αεροσκάφος C-130 θα μεταφέρει τις επόμενες ώρες ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στην Αθήνα.

Μεταφέρονται σε ΜΕΘ της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις ασθενείς από τη Δράμα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση και μέσα σε ειδικές κάψουλες σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε το πρωί, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Καβάλα, από όπου θα παραλάβει τους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό στο νοσοκομείο της Δράμας και θα τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου αναφοράς στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών ασθενών, κάθε ένας από τους οποίους πρέπει να συνοδεύεται από τον γιατρό του, ο οποίος θα έχει την ευθύνη μέχρι ο ασθενής να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής.

Σημειώνεται πως το σύστημα υγείας της Βόρειας Ελλάδος ασφυκτιά, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει στο «κόκκινο» και τις κλίνες ΜΕΘ να έχουν εξαντληθεί.

«Φλέγονται» τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Οπως αποδεικνύεται από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «ΝΕΑ», τα οποία συνθέτουν την «ακτινογραφία» του επιβαρυμένου ΕΣΥ, τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι αυτά που «φλέγονται».

Αναλυτικότερα, έξι στους 10 ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον πανδημικό ιό αναπτύσσοντας ήπια έως και σοβαρά συμπτώματα, λαμβάνουν νοσοκομειακή φροντίδα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Επιπρόσθετα και σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς, η ίδια «ακτινογραφία» αποκαλύπτει πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδα χρειάζονται άμεσα υποστηρικτικές ανάσες. Και αυτό διότι το 51% των ασθενών που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη και στις όμορες επιβαρυμένες περιοχές, με αποτέλεσμα η πληρότητα των Εντατικών να αγγίζει πλέον το 100%.

Η κάλυψη των διαθεσίμων απλών κλινών Covid δε, αγγίζει πλέον το 85%, ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί αναζητούν εναγωνίως χώρους για να αναπτύξουν κλίνες εντατικής.

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης.

Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής, λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις για την προκήρυξη θέσεων, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου.