Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η κόντρα της Τουρκίας με την ΕΕ με αφορμή, αυτή τη φορά, την έρευνα τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης και στον απόηχο των αυστηρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας που ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας σχολίασε σήμερα το περιστατικό σχετικά με την έρευνα σε τουρκικό πλοίο στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Ειρήνη, και υπενθύμισε τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Άμυνας.

«Στις δηλώσεις που έγιναν μετά το συμβάν, βλέπουμε ξεκάθαρα ότι όλοι απέφυγαν να αναλάβουν ευθύνη. Προσπαθούν να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον επειδή γνωρίζουν ότι υπάρχει μια κατάσταση αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Προσπαθούν να καλύψουν και να αλλοιώσουν τα γεγονότα, όπως στην υπόθεση Courbet» τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Παράλληλα σημείωσε πως το περιστατικό δεν έχει νομική βάση και πρόσθεσε πως η Τουρκία συνεχίζουμε να παρακολουθεί την υπόθεση Courbet και ότι η Γαλλία οφείλει ακόμη μια συγγνώμη.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν προσπάθειες σύνδεσης της Ειρήνης, που είναι μια παράνομη, μεροληπτική και αμφιλεγόμενη επιχείρηση με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία προσπαθεί να δικαιολογήσει αυτήν την επιχείρηση, η οποία παραβιάζει σαφώς τη θαλάσσια ελευθερία στη Μεσόγειο, συνδέοντας την με το ΝΑΤΟ. Είμαστε εναντίον τέτοιων προσπαθειών» υπογράμμισε ο Ακάρ.

Σημείωσε, δε, πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έδωσε την καλύτερη απάντηση στις προσπάθειές του να συνδέσει το περιστατικό με το ΝΑΤΟ.

«Ο Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε τα γεγονότα με τις αντικειμενικές του εξηγήσεις όπως και πριν» είπε.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, σημειώθηκε επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης όταν γερμανική φρεγάτα η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή αποστολή Ειρήνη επιχείρησε να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», ωστόσο, η Άγκυρα το εμπόδισε.