Σφακιανές μυζηθρόπιτες

Απλό και εξαίσιο παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης

Food styling: Καρολίνα Δωρίτη/ Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Προετοιμασία 35΄, Αναμονή 1 ώρα, Τηγάνισμα 4΄ – 5΄ (η πίτα)

 

ΥΛΙΚΑ  (για 6-8 μερίδες)

Για τις πίτες

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για την επιφάνεια εργασίας

50 ml ελαιόλαδο + μπόλικο επιπλέον για το τηγάνισμα

1 κ.γ. αλάτι

120 ml γάλα

50 ml ρακή

110 ml νερό

200 γρ. μυζήθρα νωπή

Μέλι για το σερβίρισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το γάλα, τη ρακή και το νερό, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα. Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη, σε λεπτό φύλλο πάχους 5 χλστ. Το κόβουμε στη μέση. Καλύπτουμε το ένα κομμάτι φύλλου με τη νωπή μυζήθρα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι φύλλου. «Πατάμε» με τον πλάστη ανοίγοντας ελαφρά τα δύο φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους. Επειτα, με ένα τσέρκι διαμέτρου 15 εκ., κόβουμε στρογγυλές τις σφακιανές μυζηθρόπιτες.

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τις μυζηθρόπιτες για 4-5 λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και έπειτα σε πιάτο. Περιχύνουμε με μέλι και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk