Πρωτόγνωρα θα είναι για όλους τα φετινά Χριστούγεννα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας.

Παρότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, τα επιδημιολογικά στοιχεία και η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ δεν φαίνεται να επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Η παράταση φαίνεται να «κλειδώνει», ωστόσο αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι για πόσο διάστημα.

Στην κυβέρνηση έχουν εκπονήσει βασικό σχεδιασμό για έξοδο από το lockdown σε τρεις φάσεις, με τις ημερομηνίες κάθε βήματος όμως να εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές εξελίξεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σημειώσει πως η άρση του lockdown στη χώρα μας θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά.

Τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, παρά τις όποιες ελπίδες είχαν εκφραστεί, δεν έχουν μειωθεί στον επιθυμητό βαθμό, ενώ τα αρνητικά ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων είναι αυτά που αποτελούν την κύρια πηγή ανησυχίας. Σημειώνεται πως το Σάββατο κατεγράφησαν 108 νεκροί, ενώ την Κυριακή 103.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε χαρακτηρίσει «μη ρεαλιστικό στόχο» το άνοιγμα την 1η Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν είχε δώσει χρονοδιάγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε  αναμένεται να είναι κρίσιμη για την εξέλιξη τόσο της πανδημίας όσο και της άρσης του lockdown.

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα- προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο της εστίασης. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.

Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 14η Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πάρει σειρά η εστίαση και συγκεκριμένα εστιατόρια και καφέ (το άνοιγμά τους υπολογίζεται… παραμονές Χριστουγέννων), τα οποία θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, συγκεκριμένο ωράριο και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε πως η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Επίσης, δήλωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή, όπως εξήγησε, θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή, ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Στο τραπέζι η απαγόρευση μετακινήσεων

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις την περίοδο των εορτών, φέρεται να έχουν πέσει στο τραπέζι σενάρια για απαγόρευση μεταξύ νομών, αλλά και πιθανότητα ορισμού χρονικού περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών, με το μήνυμα στο 13033 να είναι το μόνο… σίγουρο για τις φετινές γιορτές.

Άλλωστε σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε τονίσει προ ημερών πως «τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι σίγουρα διαφορετικά, αλλά με πιστή εφαρμογή των μέτρων μπορούμε να τα γιορτάσουμε πιο περιορισμένα, με λιγότερες συναναστροφές, αλλά το κυριότερο να παραμείνουμε όλοι υγιείς».