Κοντά σε συμφωνία με το αμερικανικό fund Davidson Kempner για το project Galaxy μέσω του οποίου θα επιταχυνθεί η εξυγίανση του ισολογισμού της, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha Bank.

Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη συναλλαγή, την πρώτη μεγάλη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 10,80 δισ. ευρώ και την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, 80% κατά πάσα πιθανότητα, της εταιρείας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων Cepal.

Μετά το Galaxy, η Alpha Bank θα περιορίσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ελλάδα στο 13% από 29% σήμερα. Ειδικότερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) στη Ελλάδα από 12 δισ ευρώ θα μειωθούν στα 4,7 δισ ευρώ , ενώ τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, – αν προσθέσουμε στα NPLs τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και είναι υπό επιτήρηση (under watchlist), από 18,3 δισ ευρώ θα περιοριστούν στα 8 δισ ευρώ περίπου.

Παράλληλα με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξεύρεση επενδυτή, η Alpha Bank έχει ήδη υποβάλει τρεις αιτήσεις υπαγωγής στο HAPS (Πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής»), του οποίου και θα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης με την παροχή κρατικής εγγύησης να αφορά ομολογίες αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις

Κύκλοι της αγοράς που έχουν εικόνα των σχετικών διεργασιών αναφέρουν πως μετά από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με τις Davidson Kempner και PIMCO που έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές, η διοίκηση της Alpha Bank έχει καταλήξει στις αποφάσεις της. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η επιλογή της τράπεζας θα είναι η αμερικανική Davidson Kempner, πληροφορία που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την Alpha Bank.

Αναφορικά με το τίμημα της συναλλαγής, το πρακτορείο Reuters ανέφερε σε τηλεγράφημά του πως κινείται στην περιοχή των 290 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πηγές με γνώση των δεδομένων δεν αποκλείουν να υπάρξει αναπροσαρμογή του στον τελικό γύρο διαβουλεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της Alpha Bank είναι εντός του Δεκεμβρίου να υπογράψει τη συμφωνία, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση του deal. Άλλωστε, ενόψει των υπογραφών, έχει ήδη δρομολογήσει τη μεταφορά όλων των σχετικών με τα κόκκινα δάνεια διευθύνσεων στη νέα Cepal, η οποία θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το 90% από τους περίπου 600 εργαζομένους της Alpha Bank στις διευθύνσεις καθυστερήσεων λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής έχει ήδη υπογράψει τη νέα του σύμβαση και θα λάβει bonus 10 μισθών με ελάχιστο τα 25.000 ευρώ.

Ποια είναι η Davidson Kempner

Σημειώνεται ότι η Davidson Kempner με περισσότερα από 30 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση και ισχυρή παρουσία στην Ιταλία, έχει εργασίες στην ελληνική αγορά από το 2014, όταν απέκτησε το 50% της Credit Agricole Leasing Hellas. Πρόσφατα, πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo, μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Έχει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο (100%) του ομίλου Prelios, ενός servicer με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιταλική αγορά NPLs που διαχειρίζεται περισσότερα από 40 δις ευρώ assets και πλέον των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων real estate.

Μέσω της Prelios, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Intensa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. Ευρώ, περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψος 3 δισεκατομμυρίων.

Απέκτησε τρία πακέτα τιτλοποιήσεων του ιταλικού προγράμματος παροχής εγγυήσεων (GACS – αντίστοιχο του «Ηρακλή») από τις Τράπεζες UBI Banca, Creval, Carige.

Πέραν του servicer Prelios, η DK έχει αναλάβει τη διαχείριση εννέα χαρτοφυλακίων:

UTP portfolio (Intesa Sanpaolo)
Maior–GACS (UBI Banca)
Aragorn –GACS (Creval)
Brisca–GACS (Carige)
Borromini (Commerzbank)
Wylam(UKAR)
Beetle (Bankia)
Aloe (Unicaja)
Nata 2 (Novo Banco)