Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα η Φώφη Γεννηματά.

Στην επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι η αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης «θα πρέπει να μείνει εδώ και να μην κλιμακωθεί».

Η κυρία Γεννηματά δεν είναι υπέρ της μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και θεωρεί δείγμα αυταρχισμού την καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Τόνισε στον κ. Μητσοτάκη ότι το παιχνίδι έντασης που έχει στηθεί είναι, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, απαράδεκτο.

Η κυρία Γεννηματά ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Στην επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα η κυρία Γεννηματά επανέλαβε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, χαρακτήρισε αυταρχική και απαράδεκτη την απαγόρευση της Ελληνικής Αστυνομίας και τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι «κάθε κόμμα θα επιλέξει τον τρόπο που θα κλιμακώσει την αντίδραση του στον κυβερνητικό αυταρχισμό».

Γιατί είπε όχι στον Δημήτρη Κουτσούμπα

«Ήμουν η πρώτη που βγήκα και κατήγγειλα τον Μητσοτάκη. Το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» είναι απαράδεκτο. Θεωρώ όμως ότι με τη στάση σας διευκολύνετε τους χειρισμούς του». Η Φώφη Γεννηματά δεν θέλησε να ευθυγραμμιστεί με τη στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρνούμενη οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής να συνυπογράψουν το κείμενο καταγγελίας για την απαγόρευση της πορείας που, όμως, σύμφωνα με την εκτίμηση των επιτελών της, «κλείνει το μάτι στην πραγματοποίησή της».

Τη Δευτέρα, η Χαριλάου Τρικούπη, στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών που καλύπτουν το ρεπορτάζ της κεντροαριστεράς, φρόντισε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά στο μήνυμα που εκπέμπει καθώς το Κίνημα Αλλαγής δέχεται αιτιάσεις για το γεγονός ότι η στάση του εμπόδισε να υπάρξει, για πρώτη φορά, ένα μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης.

«Σεμνά και μετρημένα»

Το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο της υπεύθυνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης που αποτελεί την αδιαπραγμάτευτη γραμμή πλεύσης της ηγεσίας του, ξεκαθάρισε ότι η φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν μπορεί παρά να προσαρμοστεί στα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία.

Η Φώφη Γεννηματά, στην τοποθέτησης της στη Βουλή τόνισε ότι «είναι αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση της πανδημίας, την ώρα που έχουμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία», συνεπώς « εφέτος το Πολυτεχνείο πρέπει να εορταστεί σεμνά και μετρημένα, χωρίς πορεία όπου ο ένας θα είναι δίπλα στον άλλον».

Η εκτίμηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο πρωθυπουργός πιεσμένος από την κριτική για τις παραλείψεις της κυβέρνησής του οι οποίες δοκιμάζουν τη σχέση του με τους πολίτες, αποφάσισε να ρίξει τη μπάλα στην εξέδρα, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας τεχνητής πόλωσης προκειμένου να μεταφέρει τη συζήτηση από το πεδίο των κυβερνητικών ευθυνών. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημειώνεται έσυρε πρώτος το χορό της πόλωσης «εξωθώντας σε αναμέτρηση τα κόμματα που είχαν διαφορετική άποψη για τον εορτασμό της επετείου».

Τεχνητή ένταση

Το αποκορύφωμα αυτής της τακτικής, της μεθόδευσης για την πρόκληση τεχνητής έντασης υπήρξε «η ακραία απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας για την γενικευμένη απαγόρευση των εκδηλώσεων στο σύνολο της Επικράτειας, απόφαση που αποτελεί κορύφωση του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης της ΝΔ».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης «δυστυχώς στη μεθόδευση της κυβέρνησης για την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό, παγιδεύονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις». «Η σκληρή κριτική μας στην κυβέρνηση δεν νομιμοποιεί όσους νομίζουν -εν μέσω καραντίνας-ότι βρήκαν την ευκαιρία για πόλωση και μικροκομματικό παιχνίδι, αδυνατώντας να προβάλλουν πειστικές εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην βαθειά συντηρητική κυβερνητική πολιτική», δήλωσε ο κ. Χρηστίδης και πρόσθεσε: «Eπισημαίνουμε τον οπορτουνισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που από την μια δεν συμφωνεί με την πορεία,και από την άλλη την καλύπτει προσδοκώντας μικροκομματικά οφέλη».

Στη σημερινή συνέντευξη ο Παύλος Χρηστίδης παρουσίασε μια σειρά στοιχείων που, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, δείχνουν τον αποκλεισμό του Κινήματος Αλλαγής από τις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών.