Προετοιμασία 15΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κ.σ. σουσάμι

8 μέτρια λευκά μανιτάρια Παρισιού, πολύ φρέσκα

8 ελιές τσακιστές ή Καλαμών

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

Λίγα φύλλα μαϊντανού (για το σερβίρισμα)

Λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης (για το σερβίρισμα)

1 κλαράκι σέλερι

4 κ.γ. τρίμμα αβγοτάραχο ή φέτες λεπτές

50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για τον ταραμά

100 γρ. ταραμά άσπρο

1 κ.σ. ταχίνι Μακεδονίας

200 γρ. σησαμέλαιο Μακεδονίας ή απαλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2-3 παγάκια

50 γρ. κρύο νερό

Χυμό ενός λεμονιού (όσο χρειαστεί)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ταραμάς: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον ταραμά με το ταχίνι. Χτυπάμε στο μούλτι τα παγάκια, λίγο από τον χυμό λεμονιού και το μείγμα ταραμά – ταχίνι μέχρι ομογενοποιηθούν. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά-σιγά το σησαμέλαιο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με χυμό λεμονιού ή λίγο παγωμένο νερό (αν το θέλουμε πιο ξινό ή πιο ελαφρύ). Φυλάμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Καρπάτσιο: Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από τυχόν χώμα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Βγάζουμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις κόβουμε σε φιλέτα. Καθαρίζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, κόβουμε το λευκό μέρος σε πολύ λεπτές ομοιόμορφες φέτες και πιέζουμε ελαφριά ώστε να ξεχωρίσουν οι ροδέλες. Πλένουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα των μυρωδικών. Πλένουμε και κόβουμε το σέλερι σε φέτες.

Σερβίρισμα: Σε ένα μεγάλο πιάτο στρώνουμε τις φέτες μανιταριού σαν πέταλα λουλουδιού. Σε κάθε κομμάτι μανιταριού προσθέτουμε μία φέτα σέλερι, ένα φιλετάκι ελιάς, μία ροδέλα κρεμμύδι και μια τελεία μαγιονέζα ταραμά δημιουργώντας μπουκιές. Πασπαλίζουμε με τρίμμα αβγοτάραχου και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι. Γαρνίρουμε με τα φύλλα μυρωδικών και, τέλος, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδου.