Με αφορμή τις ειδικές εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μια εκ των οποίων αφορούσε  το αφιέρωμα «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950 – 1990)» (που το ΦΚΘ διοργάνωσε μέσα στο Νοέμβριο), το ΦΚΘ δίνει το παρόν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που αυτή την εποχή πραγματοποιείται (διαδικτυακά λόγω των ειδικών περιστάσεων).

 

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 14:30, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης (διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), ο Αριστείδης Αντονάς (αρχιτέκτων, συγγραφέας), ο Νικήτας Σινιόσογλου (συγγραφέας, εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) και η Συραγώ Τσιάρα (ιστορικός τέχνης, αναπληρώτρια διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης)  θα συνομιλήσουν για τη λογοτεχνία, την τέχνη, τον κινηματογράφο και την πανδημία.

 

Σύμφωνα με το ΦΚΘ «οι συνομιλητές θα εξετάσουν το πώς, πλάι στη λογοτεχνία, το σινεμά του φανταστικού, οι εικαστικές τέχνες και η καλλιτεχνική πρωτοπορία αφουγκράστηκαν τις βασικές προκλήσεις της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία».

 

Η δίγλωσση (ελληνικά – αγγλικά), 184 σελίδων ειδική έκδοση του ΦΚΘ για την επιστημονική φαντασία, περιλαμβάνει κείμενα με τις υπογραφές των κ.κ. Ανδρεαδάκη, Δημήτρη Βανέλλη (συγγραφέας και σεναριογράφος), Γιάννη Βεσλεμέ  (σκηνοθέτης), Φοίβου Καλλίτση  (αρχιτέκτονας και επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Portsmouth), Δημήτρη Κερκινού (υπεύθυνος του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» και επικεφαλής των αφιερωμάτων του ΦΚΘ και του ΦΝΘ), Τάσου Μελεμενίδη (κριτικός κινηματογράφου, επιμελητής προγράμματος του Cinobo), Ιωάννας Μπουραζοπούλου (συγγραφέας), Σωτήρη Τριαντάφυλλου (διδάκτορας ιστορίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης) και Νικόλα Χρηστάκη (καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ). 

 

«Αν το σινεμά είναι από καταβολής του ένας μηχανισμός ενσυναίσθησης, ένα εργαστήριο δοκιμών για τη διεύρυνση της ανθρώπινης αντίληψης για την πραγματικότητα, το σινεμά της επιστημονικής φαντασίας συνοψίζει όσο καμία άλλη καλλιτεχνική έκφραση την ανάγκη του ανθρώπου να διαπραγματευτεί και να επινοήσει εκ νέου –χωρίς κανέναν φραγμό– τα όρια μιας συλλογικής εμπειρίας» αναφέρει το ΦΚΘ για ένα κινηματογραφικό είδος που γεννήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον ίδιο τον κινηματογράφο και μεσουράνησε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, μεταφέροντας στο εξώτερο Διάστημα τις ορατές και αόρατες επίγειες συγκρούσεις ενός διχασμένου κόσμου, αλλά και τον φόβο του αφανισμού.

 

Παράλληλα θα παρουσιαστεί και o 93 σελίδων, επίσης δίγλωσσος (ελληνικά – αγγλικά) Α Κατάλογος του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον οποίο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του  γράφει για το «Ιδιότυπο παρόν της αιωνιότητας» που είναι το  θέμα  πίσω από το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό: Οικειότητα Μια Σύγχρονη Τυραννία εμπνευσμένο από το προφητικό βιβλίο του αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σένετ «Η τυραννία της οικειότητας» (εκδ. Νεφέλη). Στον Α Κατάλογο υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των  ταινιών  του Διεθνούς Διαγωνιστικού «στολισμένη» με τα πρωτότυπα έργα νέων ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από αυτές.

 

Χρηστικές πληροφορίες

 

Ο Α Κατάλογος και η ειδική έκδοση «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)» είναι διαθέσιμες στο e-shop του Φεστιβάλ, καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.

 

Η συζήτηση εντάσσεται στη θεματική της ΔΕΒΘ με τίτλο «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής» και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της 17ης ΔΕΒΘ www.thessalonikibookfair.gr.