H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες πέμπτη σύμβαση με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία CureVac, στην οποία προβλέπεται, αφενός, η αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και, αφετέρου, η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η χθεσινή σύμβαση με την CureVac διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και οι διερευνητικές συνομιλίες με την εταιρεία Moderna.

Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, θα εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δήλωση φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Λίγες ημέρες μετά τη σύμβασή μας με τη BioNTech και Pfizer, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα συμφωνία με μια πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1,2 δισ. δόσεις και εκπληρώνει τη δέσμευσή της για εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τα φτωχότερα και πλέον ευάλωτα άτομα του κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά τα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών και ελπίζουμε ότι η διαδικασία έγκρισης θα επιβεβαιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία.»

Δήλωση Στέλλας Κυριακίδου

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από COVID σε ολόκληρη την ΕΕ, η ύπαρξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου είναι πιο σημαντική από ποτέ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με αυτή την πέμπτη συμφωνία προαγοράς εμβολίου επεκτείνουμε περαιτέρω τις δυνατότητες για να μπορέσουν σύντομα οι πολίτες της ΕΕ και οι οικονομίες μας να επανέλθουν με ασφάλεια στην ομαλότητα. Αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τα εμβόλια και απόδειξη των οφελών της συνεργασίας σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.»

Η CureVac, ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, υπέγραψε στις 6 Ιουλίου δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη και την εκτεταμένη παραγωγή εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου εμβολίου της CureVac κατά της COVID-19. Η CureVac πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διάφορων νόσων.

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.

Ιστορικό

Στις 17 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της COVID-19. Ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίου σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, η Επιτροπή χρηματοδοτεί μέρος του αρχικού κόστους που βαρύνει τους παρασκευαστές εμβολίων με τη μορφή συμφωνιών προαγοράς. Η παρεχόμενη χρηματοδότηση θεωρείται προκαταβολή για τα εμβόλια που θα αγοραστούν πράγματι από τα κράτη μέλη.

Δεδομένου ότι το υψηλό κόστος και το υψηλό ποσοστό αποτυχίας καθιστούν τις επενδύσεις σε εμβόλια κατά της COVID-19 απόφαση υψηλού κινδύνου για τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια, οι εν λόγω συμφωνίες θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση επενδύσεων οι οποίες πιθανώς δεν θα πραγματοποιούνταν.

Μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά και τους έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα πρέπει να διανεμηθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Στις 15 Οκτωβρίου, η Επιτροπή καθόρισε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τα κράτη μέλη για να είναι πλήρως προετοιμασμένα, μεταξύ των οποίων είναι και η ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού. Η Επιτροπή θέτει σε εφαρμογή ένα κοινό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων και μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών στρατηγικών για τα εμβόλια.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ’ αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς. Γι’ αυτόν τον λόγο η Επιτροπή, από τις 4 Μαΐου 2020, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό, της παγκόσμιας δράσης για την καθολική πρόσβαση σε εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη, και έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον μηχανισμό COVAX για ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 παντού.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της «Ομάδας Ευρώπη», η Επιτροπή ανακοίνωσε συνεισφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων για την υποστήριξη του COVAX και των στόχων του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό. Στις 12 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη συνεισφορά πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη του μηχανισμού COVAX.