Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά της Covid-19 κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.

«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση» δήλωσε ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατομμύρια δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, είπε.

Η τιμή του εμβολίου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται τιμή έως και 25 δολάρια για την αγορά των εμβολίων της Moderna.

Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να επιτευχθεί συμφωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τονίζοντας πως οι συζητήσεις επικεντρώνονταν κυρίως στη νομική διατύπωση της σύμβασης και ότι δεν αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια σε ζητήματα, όπως η τιμή ή η ευθύνη.

Η τιμή που διαπραγματεύεται ήταν λιγότερό από 25 δολάρια ανά δόση, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία καθώς οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές.