Προετοιμασία 35΄/ Μαγείρεμα 20΄/Ψήσιμο περίπου 15΄   

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

Για τον ταμπουρά

1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες (βρίσκουμε και έτοιμη, καθαρισμένη κολοκύθα σε σουπερμάρκετ, την οποία θα κόψουμε σε λεπτότερα κομμάτια)

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σκορδαλιά

4 φέτες (μεγάλες) πολύ ξερό ψωμί χωρίς κόρα, κατά προτίμηση ολικής άλεσης

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

1 κρασοπότηρο ξίδι με πετιμέζι ή βαλσαμικό (Αν δεν βρούμε στην αγορά, χρησιμοποιούμε κοινό ξίδι και το ανακατεύουμε με μια κουταλιά πετιμέζι ή ξίδι βαλσαμικό)

200 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για τους κολιούς

4 κολιοί (περίπου 250 γρ. ο καθένας), καθαρισμένοι

χυμός από 2 λεμόνια

150 ml λευκό κρασί

ελάχιστη ρίγανη

ελάχιστο θρούμπι

2 κουτ. σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος

2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

50 ml ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ταμπουράς: Σε μια ρηχή μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις λεπτές φέτες της κολοκύθας, ει δυνατόν σε μία στρώση. Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε την κολοκύθα να μαραθεί λίγο και να πιει τα υγρά της. Δεν πρέπει να λιώσει, απλώς να μαλακώσει. Έπειτα, προσθέτουμε το λάδι και το αλατοπίπερο και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά.

Σκορδαλιά: Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο. Το ρίχνουμε στο μπλέντερ. Βρέχουμε και στύβουμε πολύ καλά το ψωμί. Το προσθέτουμε στο μπλέντερ μαζί με το ξίδι και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε για να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε έπειτα το λάδι λίγο-λίγο σε συνεχή ροή μέχρι να απορροφηθεί όλο. Η σκορδαλιά μας θα γίνει αρκετά πηχτή αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο μαύρο ψωμί.

Κολιοί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Πλένουμε καλά τους κολιούς και τους βάζουμε σ’ ένα ταψί. Τους περιχύνουμε με το λεμόνι, το λάδι και το κρασί και πασπαλίζουμε με ρίγανη και θρούμπι. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους. Σερβίρουμε βάζοντας κάθε υλικό ξεχωριστά σε κάθε πιάτο. Την κολοκύθα από μια πλευρά, το ψάρι από την άλλη και στο κέντρο τη σκορδαλιά. Γαρνίρουμε με δυόσμο και μαϊντανό.