Αποδείξεις για τη συμμετοχή ανδρών και οχημάτων του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σε βίντεο – ντοκουμέντο, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών», φέρεται να διακρίνονται άνδρες του Λιμενικού να επιβιβάζουν τους πρόσφυγες σε φουσκωτή διασωστική σχεδία τύπου liferaft την οποία ρυμούλκησαν μεσοπέλαγα και την εγκατέλειψαν.

Το βίντεο, διάρκειας 4.27», το τράβηξε ένας από τους 30 πρόσφυγες από τη Σομαλία και τη Σιέρα Λεόνε που αποβιβάστηκαν το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου, στην παραλία Κάτια του ακρωτηρίου Κράτηγος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη.

Οι πρόσφυγες ειδοποίησαν για την άφιξή τους την οργάνωση Agean Boat Report και την Υπατη Αρμοστεία, ενώ ειδοποιήθηκε στη συνέχεια το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Αργότερα μέσα στην ημέρα οι Αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την άφιξη των προσφύγων, γεγονός που διαψεύδεται πλήρως από το βίντεο.

Η μαρτυρία πρόσφυγα

Σύμφωνα με μαρτυρία πρόσφυγα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έπειτα από ώρες έφτασε στο σημείο ομάδα περίπου 10 ανδρών που επέβαιναν σε αυτοκίνητο τύπου SUV. Τους αφαίρεσαν κινητά, χαρτιά και πορτοφόλια, τους επιβίβασαν σε βαν, τους μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά και χτυπώντας τους βίαια τους επιβίβασαν σε φουσκωτή διασωστική σχεδία τύπου liferaft την οποία ρυμούλκησαν μεσοπέλαγα και την εγκατέλειψαν.

Το βίντεο δείχνει πράγματι την άφιξη τουλάχιστον δύο ανδρών που συλλαμβάνουν τους πρόσφυγες στο δάσος όπου κρύβονταν, ενώ στην ίδια σκηνή εμφανίζεται και ένα αυτοκίνητο τύπου SUV. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται δύο άνδρες που φορούν μαύρη μπλούζα, χακί παντελόνι, μπλε γάντια και μάσκες, εμφάνιση που παραπέμπει σε άνδρες του Λιμενικού.

Το βίντεο – ντοκουμέντο