Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ πρέπει να οδηγήσει σε μια δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα μέλη του μπλοκ αλλιώς θα αποτύχει,  επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Politico, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι το σχέδιο για τη μετανάστευση χρειάζεται αλλαγές για να είναι πιο δίκαιο για παραθαλάσσιες χώρες, όπως η Ελλάδα.

«Είμαστε στην αρχή μιας μακράς και δύσκολης συζήτησης. Το προτεινόμενο Σύμφωνο έχει τους σωστούς τίτλους, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε να υπάρξει καταμερισμός των βαρών λέγοντας ότι «εάν δεν ικανοποιηθεί η ανάγκη για δίκαιη κατανομή βάρους, τότε το πρόβλημα δεν επιλύεται. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη επιλογή».

Τι απαντά στις κατηγορίες για παράνομες επαναπροωθήσεις

Σχετικά με τις κατηγορίες οργανώσεων για παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία, ο υπουργός Μετανάστευσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σημειώνονται, προσθέτοντας ότι χάρη στην Ελληνική Ακτοφυλακή υπάρχει ένας ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν φέτος.

«Η Ελλάδα φρουρεί τα σύνορά της με αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν γίνονται pushbacks. Καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές χάρη στη συνεχή παρουσία της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του ελληνικού Ναυτικού στη θάλασσα, δείχνοντας σαφώς ότι η χώρα έχει σύνορα», τόνισε.

Τέλος για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε μέλη ΜΚΟ ο ίδιος τόνισε ότι «οι ΜΚΟ που επικοινωνούν με την Τουρκία και συντονίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει ένα πλοίο στα ελληνικά νησιά, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι προσφέρουν βοήθεια, αποτελούν ένα δακτύλιο εμπορίας ανθρώπων».