Στα σενάρια που υπάρχουν αναφορικά με το άνοιγμα της χώρας, προκρίνοντας ένα σύστημα lockdown «ακορντεόν» έως και τον Μάρτιο, αναφέρθηκε ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Με τα στοιχεία των διασωληνωμένων και των θανάτων να μην αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, ο κ. Σαρηγιάννης τάχθηκε υπέρ του lockdown «ακορντεόν» θεωρώντας το πιο ασφαλές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική αυτή «επιτρέπει να κρατήσουμε τις ΜΕΘ σε καλύτερο επίπεδο». Πρόσθεσε, δε, πως κατ’ αυτόν τον τρόπο «νομίζω ότι είναι εφικτό να λειτουργήσει και η οικονομία».

Το σενάριο αυτό θέλει τη χώρα να παραμένει κλειστή για 3 εβδομάδες και να ανοίγει για 2 έως και τον Μάρτιο του 2021.

Μήνας – κλειδί ο Μάρτιος

Ο Μάρτιος, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είναι μήνας – κλειδί και λόγω του ότι έως τότε μπορεί να έχουμε εμβόλιο, αλλά και λόγω του καιρού. «Το πρόβλημα είναι ο χειμώνας. (…) Τον Μάρτιο βγαίνουμε περισσότερο έξω και αερίζουμε περισσότερο τους χώρους».

Όπως είπε, οι ειδικοί είναι υπέρ αυτού του σεναρίου, η κυβέρνηση όμως «μελετά κι άλλα σχήματα».

Λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία

Σε περίπτωση που πάμε σε αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να ανοίξει προσεκτικά η εστίαση με αυστηρούς κανόνες, ενώ ανοιχτό θα είναι και το λιανεμπόριο.

Όσον αφορά στα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης είπε «εφόσον έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε την κατάσταση εντός 1.200 – 600 κρουσμάτων, μπορούν να είναι ανοιχτά» όλο το διάστημα, ακόμη και την περίοδο που είναι σε ισχύ το lokdown.

«Η τηλεργασία καλό θα ήταν να συνεχιστεί σε υψηλά επίπεδα» είπε ακόμη.