Φόβοι ακόμη και για 2.000 νεκρούς από Covid-19

Τα εφιαλτικά σενάρια των αναλυτών και οι ενδείξεις για νέο κύκλο θυμάτων λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και το τελευταίο 10ημερο

Οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας ίσως πλησιάσουν ή ακόμη και υπερβούν τους 2000 με τον καθημερινό αριθμό των θανάτων να προσεγγίζει και τους 80 έως 100, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν να μειωθεί αυτή την εβδομάδα όμως θα υπάρχουν οι επιπτώσεις με εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους που θα δώσουν μάχη για τη ζωή λόγω της προγενέστερης εξάπλωσης του κορωνοϊού. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι από τις 5 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε η ραγδαία αυξηση των θανάτων λόγω της «εκθετικής» ανόδου των νέων διαγνώσεων στις 18-20 Οκτωβρίου έως και χθες 15 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν περίπου 27.000 νέοι φορείς της νόσου.

Κι αυτός ο κύκλος των νέων κρουσμάτων – με έναν ημερήσιο αριθμό περίπου 2400- πιθανόν να να οδηγήσει, σύμφωνα, με το απευκταίο σενάριο, τουλάχιστον 400-500 ακόμη συνανθρώπους μας στο κατώφλι του θανάτου, λόγω της φονικής επιδημίας. Με τη συνεκτίμηση ότι ήδη υπάρχουν στις ΜΕΘ 400 άνθρωποι κι άλλοι σε σοβαρή κατάσταση σε κλινικές Covid, από τους οποίους σημαντικό ποσοστό μπορεί να καταλήξει.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγάλος για 10-15 ημέρες αφότου μειωθούν τα κρούσματα ή ακόμη κι όταν λήξει η καραντίνα. Κάτι που είχε συμβεί και στο πρώτο “lockdown” την περασμένη άνοιξη.

Η «μαύρη Κυριακή»

Οι δυσμενείς εκτιμήσεις έρχονται μετά τη χθεσινή «μαύρη Κυριακή», με το θλιβερό ρεκόρ των 71 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι από τις 5 Νοεμβρίου που άρχισε η αύξηση των θανάτων έχουν ασθενήσει ακόμη από τον κορωνοιό περίπου 3721 άτομα ηλικίας 64 κι άνω που δυστυχώς ένα ποσοστό 11%-12% ίσως χάσει-με βάση τη σχετική μακάβρια στατιστική- τη μάχη με τον θάνατο. Ακόμη το ίδιο χρονικό διάστημα ασθένησαν 11.128 άνθρωποι ηλικίας 40 έως 64 ετών όπου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα η θνησιμότητα είναι περιορισμένη στο 0,6% .

Κι ένα σχετικό άθροισμα οδηγεί πάλι στο ίδιο συμπέρασμα για τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών. Σημειώνεται ότι το τελευταίο πενθήμερο 11-15 Νοεμβρίου κατεγράφησαν 240 νεκροί, με ένα μέσο όρο 48 θανάτων καθημερινά, όταν το αμέσως προηγούμενο είχαν καταγραφεί 164, με έναν μέσο όρο 33 κάθε ημέρα. Σε μία άυξηση της τάξης του 64% μέσα σε λίγα 24ωρα που πολλοί φοβούνται ότι θα συνεχισθεί.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας

Την ίδια ώρα στον εντυπωσιακό αριθμό «1,46» –δηλαδή δύο φορείς του ιού να μεταδίδουν την νόσο σε τρία άτομα- είχε φθάσει στις 18 Οκτωβρίου ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με καταγραφή του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Σε έναν αριθμητικό προσδιορισμό και «πολλαπλασιαστή» της νόσου που προκύπτει την εκτόξευση των κρουσμάτων εκείνες τις ημέρες αφού στις 18 Οκτωβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 438 και στις 28 Οκτωβρίου –δηλαδή περίπου 10 ημέρες αργότερα – είχαν φθάσει τα 1547 με επίκεντρο την βόρεια Ελλάδα.

Για να γίνει αντιληπτό το συγκεκριμένο ύψος του συντελεστή μετάδοσης σημειώνεται ότι σις αρχές της πανδημίας, που δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο προστασίας κι η εξάπλωση της νόσου προκαλούσε τρόμο, είχε ανέλθει στο «2» και στην διάρκεια της καραντίνας του Μαρτίου είχε περιορισθεί στο 0,5%. (δηλαδή δύο ανθρωποι μόλυναν μόνο ένα άτομο).

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του ίδιου ινστιτούτου ο συντελεστής αυτός είναι τώρα περίπου 1,10-1,20. Επιπλέον υπάρχει η πρόβλεψη, με βάση τα τωρινά αριθμητικά στοιχεία, ότι στις 22 Νοεμβρίου (δηλαδή σε επτά ημέρες) ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας θα έχει φθάσει τους 1412. Με την ελπίδα όλων αυτές οι εκτιμήσεις να μην επαληθευθούν.

Οι μακάβριες συγκρίσεις με την Ιταλία

Το δράμα της βόρειας Ιταλίας τον περασμένο Μάρτιο με την καθημερινή εκατόμβη θυμάτων προσεγγίζει δυστυχώς –κατά πληθυσμιακή αντιστοιχία- ο πρωτοφανής αριθμός των 71 θυμάτων του Covid-19 που καταγράφηκαν χθες.

Με το δεδομένο ότι η Ιταλία έχει υπερεξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα (66,6 εκ κατοίκους έναντι 10,7 της χώρας μας) ο συγκεκριμένος αριθμός των θανάτων αντιστοιχεί σε 441 νεκρούς στην Ιταλία, κι ο αριθμός των κρουσμάτων (1698) σε 10568 στην γειτονική χώρα.

Σημειώνεται ότι αυτόν τον αριθμό νεκρών είχε φθάσει η Ιταλία στις 19 Μαρτίου (σ.σ. τότε στις αρχές της πανδημίας η θνησιμότητα στην Ιταλία είχε προκαλέσει σοκ στην ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη) με 421 νεκρούς όπου τα κρούσματα εκείνη την ημέρα ήταν 5324. Τον ίδιο αριθμό νεκρών είχε η γειτονική χώρα που είχε κτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία στις 23 Απριλίου όταν πλέον είχε περάσει το σημείο «καμπής» της νόσου και υπήρχε μειούμενος αριθμός νέων διαγνώσεων εως την «ομαλότητα» των αρχών του καλοκαιριού.

Με κοινό χαρακτηριστικό ότι και τότε στην Ιταλία ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων σημειωνόταν στην βόρεια Ιταλία όπως συμβαίνει τώρα και στην χώρα μας. Επιπλέον για να γίνει αντιληπτό ότι πλέον στην χώρα μας το «δευτερο κύμα» του κορωνοϊού έχει την ίδια σφοδρότητα σε όλες τις χώρες και μαλιστα σχεδόν στο ίδιο περίπου χρονικό σημείο αναφέρεται ότι στην Ιταλία παραπλήσιος αριθμός (421 νεκροί) καταγράφηκε στις 7 Νοεμβρίου , δηλαδή πριν οκτω μόλις ημέρες. Ωστόσο εκείνη την ημέρα τα κρούσματα στην γειτονική χώρα ήταν 39809.

Σημειώνεται ότι αντιστοιχία κρουσμάτων –θανάτων την Κυριακή με τους 1698 νέους φορείς και τους 71 ανθρώπους που απεβίωσαν έφθασε τους 42 νεκρούς ανα 1000 κρούσματα δηλαδή 4,2% που θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από τότε που άρχισαν τα μαζικά τεστ. Μέχρι προ δύο ημερών η αντιστοιχία αυτή ήταν 18 νεκροί στα 1000 κρούσματα και προ δεκαημερου 3,5 στα 1000. Δείγμα του μεγαλου αριθμού θανάτων και του μακάβριου «ρεκορ» της Κυριακής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk