Αρκετά αισιόδοξα είναι τα νέα που έρχονται για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού που θα λυτρώσει τον πλανήτη και θα βάλει τέλος στο μαρτύριο της πανδημίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας. Η έρευνα -η οποία βρίσκεται στη φάση 3- πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στα υπόλοιπα άτομα χορηγήθηκε πλασίμπο.

Οι ανακοινώσεις της Moderna έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις αντίστοιχες του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο ξεπερνά σε ποσοστό αποτελεσματικότητας το 90%.

Ποια η διαφορά των δύο εμβολίων

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στη διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων.

Σύμφωνα με το BBC, το πιο σημαντικό από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Moderna είναι ότι το δικό της εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών έναντι των 7 ημερών που προβλεπόταν αρχικά.

Επίσης, το εμβόλιο μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίες κατάψυξης στους -20°C για 6 μήνες.

Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -75 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ.

Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες έχουν επισημάνει πως γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι ίσως διανεμηθεί αρχικά μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αυτή την επένδυση.