Στη γραμμή παραγωγής της Pfizer όπου εδώ και μήνες οι ερευνητές εργάζονται νυχθημερόν για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού μπήκε το MEGA.

Στα αποκλειστικά πλάνα της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο» οι  ερευνητές φοράνε πλήρη ιαματική εξάρτηση σε όλο το σώμα με συγκεκριμένες φόρμες, μάσκες, γυαλιά και γάντια. Κάθε κίνηση γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και προγραμματισμό.

Τα μηχανήματα, οι δοκιμαστικοί σωλήνες, τα δοχεία και τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι τα καλύτερα στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει υψηλές απαιτήσεις συντήρησης, στους -80 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου μόνο για 5 λεπτά και στα εργαστήρια της Pfizer χρησιμοποιούν ειδικά ψυγεία μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη που θα το αγοράσουν όπως η Ελλάδα θα χρειαστεί να παραγγείλουν και ειδικά ψυγεία.

«Να είστε προσεκτικοί»

Στη συνομιλία που είχαν την περασμένη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά, φάνηκε ότι σύντομα θα μπορούμε να εμβολιαστούμε.

Όπως αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ ο επικεφαλής της Pfizer είπε στον πρωθυπουργό: «Τώρα ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει και είμαι αισιόδοξος ότι θα το έχετε στη διάθεσή σας τους πρώτους μήνες του 2021. Αλλά μέχρι τότε, το λέω και ως Έλληνας, πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

Στην Ελλάδα αναλογούν πάνω από 25 εκ τεμάχια τα οποία αναμένονται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε δύο μήνες. «Οι πρώτες δόσεις αναμένονται από τις αρχές του 2021» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» πήρε απαντήσεις ευθέως από τη Pfizer για το εμβόλιο: «Αν πετύχουν οι κλινικές δοκιμές οι παραδόσεις στην ΕΕ θα αρχίσουν στο τέλος του 2020. Το εμβόλιο δεν παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες, είναι άγνωστη ακόμα η διάρκεια της ανοσίας που εξασφαλίζει. Θα διανεμηθεί όπως συμφώνησαν η ΕΕ με τα κράτη δηλαδή ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες και το κόστος του δεν θα επιβαρύνει τον γενικό πληθυσμό ενώ στην Ελλάδα θα εμβολιαστούν όλοι δωρεάν».

Το ΒΗΜΑ αποκαλύπτει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να στήσει 1018 κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα.

«Μέχρι τέλος Ιουνίου το σύνολο το πληθυσμού. Οι πιο ευπαθείς και το ιατρικό προσωπικό θα είναι σε θέση να αρχίσουν τον εμβολιασμό από τον Ιανουάριο» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο καθηγητής Γονιδιωματικής και Μοριακής Ιατρικής στο ΜΙΤ Μανώλης Κέλλης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο FM αναφέρεται επίσης στα εμβόλια της Moderna, της J&J, της Νοvavax και της AstraZeneca που επίσης πηγαίνουν πολύ καλά όπως αυτό το Pfizer.

«Τα νέα είναι πολύ θετικά και ολόκληρος ο πλανήτης έχει βασίσει τις ελπίδες του σ’ αυτό το εμβόλιο. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί και για πρώτη φορά ξέρουμε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εμβόλια αφού εγκριθούν από την Κομισιόν, πέντε μέρες μετά θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη. Έτσι μόλις χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, θα ανάψει το πράσινο φως για τη διανομής τους στις χώρες.