Κάποτε τα βιβλία της ρίχνονταν στην πυρά και η ίδια θεωρείτο μια δαιμονισμένη που είχε ξεφύγει από τον δρόμο του Θεού.

Η μεγάλη κυρία της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, η Ιρλανδή Εντνα Ο’ Μπράιαν ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, ιδίως όταν αυτός διαπνέεται από θρησκευτικό φανατισμό.

Στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Κορίτσι» κάνει πρωταγωνίστρια μία νεαρή που πέφτει θύμα απαγωγής από την Μπόκο Χαράμ, την εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Νιγηρία με στόχο της να απαγορεύσει οτιδήποτε σχετίζεται με τον δυτικό τρόπο ζωής, εξ ου και επιδίδεται σε πράξεις βαρβαρότητας.

Δεν δίστασε μάλιστα να ταξιδέψει μέχρι τη Νιγηρία και να γνωρίσει θύματα της Μπόκο Χαράμ, όπως και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να αντλήσει υλικό για το βιβλίο της.

Πλέον στα 89 της χρόνια, η μεγάλη ιρλανδή συγγραφέας εξακολουθεί να έλκεται από τις ιστορίες κοριτσιών που καταπιέζονται, άλλωστε τέτοιες εμπειρίες ζωής απηχούν τη δική της ιστορία από όταν μεγάλωνε στην καθολική συντηρητική Ιρλανδία και κυκλοφορούσαν τα «Κορίτσια από την επαρχία» τη δεκαετία του ’60, μια ιστορία γυναικείας χειραφέτησης που εξόργισε τους συμπατριώτες της.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Εντνα Ο’ Μπράιαν συνομιλεί με τη Μαριλένα Αστραπέλλου για την εμπειρία του ταξιδιού στη δυτική Αφρική, για τις ιστορίες που άκουσε εκεί και για το πώς τις μετουσίωσε σε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»