Όσο περνούν οι μέρες και τα αρνητικά ρεκόρ με την εξέλιξη της πανδημίας σπάνε το ένα μετά το άλλο, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για παράταση του lockdown και τον Δεκέμβρη ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσουν να αποφασιστούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής και μέλος της επιτροπής λοιμιωξιολόγων, θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου,  ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

«Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας…»

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με  μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής.

Προς γενικευμένο lockdown στη Βόρεια Ελλάδα

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο λοκντάουν), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ.

Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες.. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.

Μέτρα Μαρτίου… χθες στη Θεσσαλονίκη!

«Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου χθες» ήταν το νέο δραματικό μήνυμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο. Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Γερακαράκος. (Το lockdown), τόνισε, πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη.

«Χθες έπρεπε να γίνει αυτό».

«Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε. «Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν τελευταίοι κατεβαίνουν» εξήγησε ο γιατρός.

«Όπως δεν εξαιρέθηκε η Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Πάσχα, η Κυριακή του Πάσχα, η  28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου όπως δεν εξαιρείται καμία πιστή δεν πρέπει να εξαιρεθούν και οι συγκεντρώσεις για τη 17 Νοέμβρη, πρόκειται για υγειονομικό έγκλημα» επανέλαβε.

Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση δια στόματος Πέτσα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και τον Δεκέμβριο.

Για να μη χρειαστεί αυστηροποίηση ή επέκταση των μέτρων, ο κ. Πέτσας μάλιστα έκανε έκκληση στο «ελληνικό φιλότιμο» για τήρηση των υπάρχοντων μέτρων.

Ολα βεβαίως θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της επόμενης εβδομάδας και κατά πόσο υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας.

H πρόταση που έχει κατατεθεί, και ανάλογα με τα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά κυρίως με τις αντοχές του ΕΣΥ, είναι η παράταση για δύο ακόμη εβδομάδες της απομόνωσης.

Δηλαδή της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, των SMS, και φυσικά της καθολικής χρήσης μάσκας, των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις εκτός νομών, του λουκέτο στα καταστήματα.

Στην κυβέρνηση θέλουν να δουν αποτελέσματα από τα μέτρα που ξεκίνησαν να ισχύσουν το περασμένο Σάββατο, αλλά και από όσα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή.