Η ΤUI, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, «βάζει στον πάγο» πληρωμές άνω των 135 εκατ. ευρώ προς εκατοντάδες ελληνικά ξενοδοχεία, τα οποία αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας και ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Η απόφαση της γερμανικής εταιρείας να καθυστερήσει έως και τον Μάρτιο του 2021 την αποπληρωμή των ποσών που χρωστά για τη φετινή χρονιά, έσκασε σαν «βόμβα» στους ξενοδόχους, που ήδη δοκιμάζονται από την πανδημία του COVID-19, η οποία έπληξε τον τουρισμό. Στη χώρα μας η TUI συνεργάζεται ήδη με περίπου 2.000 ξενοδόχους.

Συγκεκριμένα, ο tour operator ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου την μονομερή απόφασή του να αναθεωρήσει τους όρους των συμβολαίων του με τους ξενοδόχους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να καλούνται να περιμένουν έως τον Μάρτιο του 2021 προκειμένου να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η TUI για διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος. Συνήθως, οι πληρωμές αυτές πραγματοποιούνται 60 ημέρες μετά την ημερομηνία αναχώρησης του πελάτη.

Τι λένε οι ξενοδόχοι

Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι της Κρήτης, το ποσό που χρωστάει η TUI συνολικά σε 80 ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, με τις οποίες συνεργάζεται, ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 40 εκατ. ευρώ οφείλει και στους ξενοδόχους της Ρόδου.

Σημαντικές είναι επίσης, οι ανεξόφλητες οφειλές του tour operator προς ξενοδόχους της Κω, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και άλλων μονάδων σε διάφορους προορισμούς της χώρας.

Ζητούν παρέμβαση Θεοχάρη

Οι επιχειρηματίες της Ρόδου, έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να αλλάξει τακτική ο tour operator και οι ίδιοι να πάρουν τα χρήματά τους μέσα στο 2020.

Σημειώνεται, ότι τη συγκεκριμένη περίοδο η ΤUI βρίσκεται σε νέες διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να λάβει χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Από την περασμένη Άνοιξη, η ΤUI έχει λάβει σε δύο δόσεις περίπου 3 δισ. ευρώ από το γερμανικό δημόσιο, ενώ έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των λειτουργικών δαπανών της. Στις προθέσεις της εταιρείας είναι να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, κάθε μήνα η ζημιά της εταιρείας υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζει να πουλήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες ανακεφαλαιοποιήσεις που θα της δώσουν κάποια οικονομική «ανάσα».

Η TUI Group είναι αγγλογερμανική εταιρεία ταξιδίων και τουρισμού, που εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο, ενώ διαθέτει δικά της ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια και καταστήματα λιανικής πώλησης. Ο όμιλος διαθέτει έξι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες – τον μεγαλύτερο τουριστικό στόλο στην Ευρώπη – και εννέα ταξιδιωτικούς πράκτορες που εδρεύουν στην Ευρώπη.