Σύμφωνα με νέα μελέτη, το 70% των Ρεπουμπλικάνων δεν πιστεύουν ότι οι εκλογές ήταν «ελεύθερες και δίκαιες», παρά το γεγονός ότι πολυάριθμα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν ανακηρύξει τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή.

Η εμπιστοσύνη των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στο σύστημα έχει σημειώσει δραματική μείωση. Πριν τις εκλογές, στην ίδια δημοσκόπηση του Politico και της Morning Consult το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 35%.

Αντιθέτως, η εμπιστοσύνη των Δημοκρατικών στις εκλογές αυξήθηκε, με το 90% να χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «ελεύθερα και δίκαια», σε σύγκριση με το 52% που πίστευε το ίδιο πριν τις εκλογές.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που θεωρούν ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με αθέμιτα μέσα, το 78% πιστεύει ότι οι επιστολικές ψήφοι προκάλεσαν εκτεταμένη εκλογική απάτη, ενώ το 72% θεωρεί ότι υπήρξε παραχάραξη των ψηφοδελτίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του εξακολουθούν να προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν το παραμικρό στοιχείο που θα τις καθιστούσε βάσιμες.

Τη Δευτέρα, ο γενικός εισαγγελέας, Γουίλιαμ Μπαρ, ενέκρινε την έρευνα από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς γύρω από «σημαντικές καταγγελίες» για ανωμαλίες στην ψηφοφορία. Η απόφασή του αποτελεί ουσιαστική στροφή στην πολιτική του υπουργείου δικαιοσύνης και ελήφθη χωρίς την παραμικρή αναφορά σε στοιχεία που παραπέμπουν σε εκλογική απάτη.

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακένανι, επανέλαβε την άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του, αλλά και τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής απάτης. Το Fox News, παρά τη διαβόητα καλή του σχέση με τον Τραμπ, διέκοψε τη μετάδοση της συνέντευξης τύπου της.

νοθεία

Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων που απάντησαν στα ερωτηματολόγια του Politico και της Morning Consult, το 84% αναφέρει ότι οι εκλογές βοήθησαν τον Μπάιντεν. Πριν τις εκλογές, το 18% των Ρεπουμπλικάνων υποστήριζε ότι τα αποτελέσματα θα ήταν αναξιόπιστα. Τώρα, ο αριθμός έχει εκτοξευτεί στο 64%. Αντιθέτως, το 86% των Δημοκρατικών εμπιστεύεται τα ανακοινωμένα αποτελέσματα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι καχύποπτοι κυρίως απέναντι στα αποτελέσματα των αμφίρροπων πολιτειών, και ιδιαιτέρως της Πενσιλβάνια, όπου η καταμέτρηση διήρκεσε για τέσσερις ημέρες, μέχρι την ανακήρυξη του Μπάιντεν ως νικητή. Συγκεκριμένα, το 62% των Ρεπουμπλικάνων δυσπιστεί απέναντι στα αποτελέσματα της Πενσιλβάνια, σε σύγκριση με το 8% των Δημοκρατικών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι εξέφρασαν ανάλογη δυσπιστία και για το Ουισκόνσιν, τη Νεβάδα, τη Τζόρτζια και την Αριζόνα. Όμως παραμένουν διχασμένοι για το αν η δικαστική προσφυγή Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει τον νικητή. Συγκεκριμένα, το 38% πιστεύει ότι τα αποτελέσματα είναι αναστρέψιμα, ενώ το 45% ότι δεν είναι.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 6ης και της 9ης Νοεμβρίου, διερεύνησε τις απόψεις 1.987 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και έχει περιθώριο λάθους της τάξης του 2%. Η πλειοψηφία των κλήσεων πραγματοποιήθηκε αφού τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανακοίνωσαν τη νίκη Μπάιντεν.

Αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, δημοσκόπηση του Yahoo! News που πραγματοποιήθηκε από το YouGov διαπίστωσε ότι οι μισοί υποστηρικτές του Τραμπ πιστεύουν στο QAnon, την εντελώς αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία μια ομάδα σατανιστών Δημοκρατικών, δισεκατομμυριούχων και διάσημων ελέγχουν τον πλανήτη, ενώ παράλληλα κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά και διακινούν ανθρώπους.

Άλλη μια άποψη των υποστηρικτών του QAnon είναι ότι η συγκεκριμένη σκοτεινή ομάδα λαμβάνει μια ουσία που επεκτείνει την ανθρώπινη ζωή, πίνοντας… το αίμα παιδιών.

Πηγή: www.theguardian.com