Αναστάτωση επικράτησε το πρωί σε όλα τα σχολεία και κατ’ επέκταση την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, καθώς η δεύτερη προσπάθεια να πάμε σε τηλεκπαίδευση λόγω της πανδημίας, κατέληξε σε αποτυχία.

Μόνο την …πρώτη ώρα έκαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων σήμερα, καθώς η πλατφόρμα της Cisco (η Webex) που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας κατέρρευσε μετά από βλάβες στο Λονδίνο και όλη η εκπαιδευτική διαδικασία της χώρας «πάγωσε».

Όπως ανακοίνωσε ωστόσο πριν από λίγο η εταιρεία για το θέμα: «Η Cisco έχει αποκαταστήσει τη λειτουργία της υπηρεσίας Webex που επηρέασε σήμερα για μικρό χρονικό διάστημα έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών στην περιοχή EMEAR (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ρωσία).

»Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τα συστήματα και τις διαδικασίες μας για να μετριάσουμε την πιθανότητα παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον. Ευχαριστούμε τους χρήστες του Webex για την υπομονή τους κατά την επίλυση αυτού του ζητήματος».

Όπως είναι προφανές το υπουργείο Παιδείας έστειλε οδηγία σε όλα τα σχολεία της χώρας ότι δεν θα καταχωρηθούν σήμερα απουσίες των μαθητών, καθώς η αρχική εντολή ήταν «όποιος δεν παρακολουθεί «παίρνει απουσία».

https://www.megatv.com/2020/11/09/katerreyse-to-systima-tilekpaideysis-pote-tha-ginetai-i-enimerosi-gia-tin-pandimia/?pubid=2020161899

Κάποιοι σχολίαζαν το πρωί κοιτώντας τον χάρτη με την «κίνηση» της Cisco (σε πλατφόρμες παρακολούθησης του θέματος που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο) ότι είναι πιθανόν και η μεγάλη χρήση που έγινε σήμερα το πρωί στην Ελλάδα,  όπου όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των σχολείων προσπάθησαν να μπουν στην πλατφόρμα την ίδια στιγμή, να επιβάρυνε τη λειτουργία της πλατφόρμας και σε άλλες χώρες. Βεβαίως, αναζητείται το ενδεχόμενο να συνέβη και το ακριβώς αντίθετο.

Κατά τα άλλα και στην Ελλάδα το πρωί είχε πρόβλημα και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο το οποίο επίσης κατέρρευσε κατά τις πιστοποιήσεις εκπαιδευτικών στο σύστημα πριν ξεκινήσει το μάθημα.To πρόβλημα όμως στην συνέχεια αποκαταστάθηκε.

Όπως έλεγαν εκπρόσωποι των πληροφοριακών συστημάτων των σχολείων μεγάλης περιοχής της Ανατολικής Αττικής το σημερινό επεισόδιο είχε σχεδόν προαναγγελθεί, καθώς εκπρόσωποι της κυβέρνησης έβγαιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ζητούν από τους πολίτες να μην κάνουν «βαριά» χρήση του Διαδικτύου τις ώρες των μαθημάτων στα σχολεία.

Τι θα γίνει αύριο

Το υπουργείο Παιδείας δεν στέλνει νέες οδηγίες στα σχολεία. Όπως ανακοίνωσε το πρωί η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης «Ο  πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος. Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.