«Στόχος ήταν να προλάβουμε τα χειρότερα και να σωθούν ζωές» διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με φόντο την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας του κοροανϊού. Έστειλε το μήνυμα, δε, πως οι επόμενες 10 ημέρες είναι πιο κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του νέου lockdown. Για άλλη μία φορά, ο πρωθυπουργός θέλησε να δράσουμε νωρίτερα παρά αργότερα. Και αυτό διότι είχε ήδη διαπιστωθεί μέσα σε λίγες ημέρες μία επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας» είπε ο κ. Πέτσας και επικαλέστηκε δηλώσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Ο ιός, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του. Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε πιο γρήγορα παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό.

«Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα. Να σωθούν ζωές και να μην φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του» συμπλήρωσε.

Στόχος να έχουμε κανονικές γιορτές

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως πρέπει «να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα. Με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές».

Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο διάστημα των 3 εβδομάδων» και προέτρεψε όλους για τήρηση των μέτρων.

Κρίσιμες οι επόμενες δέκα ημέρες

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επόμενες 10 ημέρες τις πιο κρίσιμες, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία θα αυξάνει. «Φυσικά μας απασχολεί η πίεση στο σύστημα Υγείας και προσδοκούμε ότι οι τρεις εβδομάδες εφόσον τηρήσουμε όλοι τα μέτρα θα είναι αρκετές προκειμένου να βγούμε από το καθεστώς του lockdown. Είναι πολύ σημαντικό αν τηρήσουμε τα μέτρα για να μην έχουμε παράταση του καθεστώτος του lockdown» σημείωσε.

Ανακοίνωσε, δε, πως αύριο Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου που θα αναλύσει την ενίσχυση του ΕΣΥ από την αρχή της πανδημίας, καθώς και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Για το Πολυτεχνείο

Για την πορεία του Πολυτεχνείου ο κ. Πέτσας τόνισε πως «δεν θα γίνει. Όπως δεν έγιναν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, όπως δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας τον 15αύγουστο ή το Πάσχα. Έτσι δεν θα γίνει φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου. Υπάρχουν τρόποι να τιμηθεί αυτή η μεγάλη εορτή για τη Δημοκρατία μας και θα ακολουθήσουμε αυτούς τους τρόπους, συμβολικούς με αποφυγή συγχρωτισμού».

Όλη η ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα