Προετοιμασία 15΄ (στο χέρι), 7΄ (στο μίξερ) / Αναμονή 2 ώρες και 10΄/ Ψήσιμο 5΄

ΥΛΙΚΑ  (για 8-12 πίτες, ανάλογα με το μέγεθος)

400 γρ. σκληρό αλεύρι για ψωμί

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ κ.σ. ζάχαρη

1 ½ – 2 κ.γ. αλάτι

8 γρ. ξερή μαγιά

350 ml χλιαρό νερό

1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ (ή κατευθείαν στον κάδο του μίξερ) διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό (όχι καυτό). Προσοχή στη θερμοκρασία, είναι σημαντικό να είναι χλιαρό το νερό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε και το λάδι και ανακατεύουμε.

Με ένα ξύλινο κουτάλι και ανακατεύοντας ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των αλευριών μέσα στη διαλυμένη μαγιά.

Ζύμωμα: Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, αρχίζει η διαδικασία του ζυμώματος. Εχουμε δυο επιλογές:

1) Ζυμώνουμε με τα χέρια πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10-12 λεπτά.

2) Ζυμώνουμε στο μίξερ (αν το δούμε να κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι), στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και σιγά-σιγά σε πιο δυνατή, για συνολικά 3-4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, ομοιόμορφη και να μην κολλάει.

Αναμονή: Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με 2-3 καθαρές πετσέτες (τον χειμώνα προτιμάμε κουβέρτα) και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος.

Ζύμωμα: Απλώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνες του φούρνου. Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, τη βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την πιέζουμε ελαφρά και τη χωρίζουμε στα δύο.

Πλάθουμε δύο χοντρά «σκοινιά» ρολάροντας με τα χέρια τα δύο κομμάτια ζύμης.

Κόβουμε τα δύο «σκοινιά» με μαχαίρι σε περίπου 8-12 ίσα μέρη (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τις πίτες μας).

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε πίτα πάχους περίπου ½ εκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250οC.

Αναμονή: Τοποθετούμε τις πίτες πάνω στη λαδόκολλα και σκεπάζουμε με πετσέτα για περίπου 10 λεπτά.

Ψήσιμο: Το σημαντικό είναι να προθερμάνουμε καλά τον φούρνο. Βάζουμε μέσα τις λαμαρίνες με τις πίτες και ψήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί «τσέπη» (κενό ανάμεσα στο πάνω και στο κάτω μέρος της πίτας) και να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.