Ο Τζο Μπάιντεν, ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, που θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών γεννήθηκε το 1942 στην Πενσιλβάνια.

Καταγόταν από εργατική οικογένεια, σπούδασε νομικά, κατάφερε να εκλεγεί το 1973 στη Γερουσία εκπροσωπώντας την πολιτεία του Ντέλαγουερι.

Για πολλά χρόνια, ήταν επικεφαλής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο υποψήφιος που πέρασε πολλά…

Για τον Τζο Μπάιντεν ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Στην ιδιωτική του ζωή πέρασε δύσκολες στιγμές: το 1972 η πρώτη σύζυγός του Νέιλια και η κόρη του, Ναόμι, σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα. Τον Μάιο του 2015 έφυγε από τη ζωή ο γιος του, στα 46 του χρόνια, με όγκο στον εγκέφαλο. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση δύο φορές για ανεύρυσμα.

Το καλοκαίρι του 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε για «running mate» στον προεκλογικό αγώνα. Μετά τη νίκη των Δημοκρατικών ο Μπάιντεν έγινε αντιπρόεδρος και ξεχώρισε για την ικανότητά του να διαπραγματεύεται συμβιβασμούς με τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ ο Τζο Μπάιντεν επιστρατεύει την αδιαμφισβήτητη εμπειρία του, επικαλείται τη φιλία του με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις όταν χάνει τα λόγια του, κάποιες φορές μάλιστα δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει τις προτάσεις του. Ο Μάιλς Κόλμαν, αναλυτής στην πολιτική επιθεώρηση Sabato’s Chrystal Ball του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, λέει ότι «δεν είναι ο ίδιος που ήταν πριν από 5-6 χρόνια, δεν είναι αυτός που είχαμε δει το 2012, τότε που είχε ισοπεδώσει τον Πολ Ράιαν στο προεκλογικό ντιμπέιτ των υποψηφίων αντιπροέδρων…».

Ο γηραιότερος όλων

Τον Ιανουάριο του 2017, στα 70 του χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν καταρρίπτει αυτό το ρεκόρ: Θα συμπληρώσει τα 78 χρόνια του πριν από την τελετή ορκωμοσίας, στις 20 Ιανουαρίου, και θα είναι 81 στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2024.

«Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο ο Μπάιντεν θα είναι 78 χρονών, ηλικία που τον κάνει τον πιο ηλικιωμένο άνδρα που αναλαμβάνει ποτέ τα προεδρικά καθήκοντα. Από τον Μπάιντεν δεν πρέπει να φοβάται κανείς ούτε πόλεμο στο twitter ούτε καμπάνιες μίσους. Θα επιλέξει έναν ήσυχο και συνετό τόνο και θα δείξει κατανόηση. Μετά τα 4 τελευταία χρόνια αυτός ο τόνος θα ηχεί ξένος στην Ουάσιγκτον. Πολλοί τον λαχταρούν, άλλοι παράλληλα θέλουν περισσότερα. Και τρέφουν τεράστιες προσδοκίες από τον Μπάιντεν», γράφει η ΤΑΖ του Βερολίνου.

Ο Ρίγκαν και οι άλλοι

ΗΠΑ - ΡΟΝΑΛΝΤ ΡΙΓΚΑΝ - ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - 1981 - ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ - REAGAN

Ο Τραμπ έκλεψε τον τίτλο του γηραιότερου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος το 1981 που ορκίστηκε ήταν σχεδόν 70.

Πριν από τον Ρίγκαν, ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν 140 χρόνια νωρίτερα, ο πρόεδρος Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο οποίος όταν εξελέγη το 1840 ήταν 67.

Ωστόσο, έμεινε στην ιστορία ως o πρόεδρος με την μικρότερη σε διάρκεια θητεία όταν πέθανε από λοίμωξη των πνευμόνων κατά την 32η ημέρα του στην προεδρία.

Οι Τραμπ και Μπάιντεν ήταν οι γηραιότεροι υποψήφιοι πρόεδροι.

Οι Ρεπουμπλικανοί Μπομπ Ντόουλ και Τζον Μακέιν ήταν περίπου 70 όταν ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις προεδρικές.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ <br><br> ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Ο Μακέιν τελικώς έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν μόλις 47 ετών όταν έγινε πρόεδρος.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς θα είχε καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ αν είχε κερδίσει στις προκριματικές των Δημοκρατικών και τελικώς γινόταν πρόεδρος.

Ο Σάντερς έγινε 79 τον Σεπτέμβριο.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος από το να συγχαρώ τον επόμενο μας πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και την επόμενη Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν» έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Είμαστε τυχεροί που ο Τζο έχει αυτό που χρειάζεται για να γίνει Πρόεδρος», συνέχισε ο Ομπάμα και εξήγησε:

«Διότι όταν θα μπει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, θα αντιμετωπίσει μια σειρά από ασυνήθιστες προκλήσεις που δεν έχει ποτέ ένας νέος Πρόεδρος – μια πανδημία που μαίνεται, ένα άνισο σύστημα οικονομίας και δικαιοσύνης, μια δημοκρατία σε κίνδυνο και ένα κλίμα σε κίνδυνο».

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ