Και ξαφνικά  όλη σχεδόν η Ελλάδα, θα ξυπνήσει το πρωί του Σαββάτου με πονοκέφαλο. Σαν την πανδημία θα τους πιάσει όλους. Και θα συμβεί αυτό γιατί όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στη χώρα, και πιο συγκεκριμένα όταν φθάνει η εποχή του lockdown, θα πρέπει οι περισσότεροι από αυτούς να διαβάσουν και να καθαρογράψουν ένα σωρό αριθμούς, να βρουν και να τυπώσουν βεβαιώσεις και στην περίπτωση που ροβολήσουν στα χωράφια να μαζέψουν ελιές, να έχουν σε εμφανή θέση στο παρμπρίζ του αγροτικού, αντίγραφο του Ε9.

Η αλήθεια είναι ότι στο φετινό lockdown, τουλάχιστον στην Αθήνα, θα ξυπνήσουν λιγότεροι με πονοκέφαλο. Κι αυτό γιατί μερικές δεκάδες χιλιάδες, έδειξαν αστραπιαία αντανακλαστικά και φόρτωσαν το αμάξι με ό,τι εφόδιο βρήκαν στο σπίτι, και όποιον βρήκαν στο σπίτι, άνθρωπο, σκυλί, γατί, και σηκώθηκαν να φύγουν. Από το απόγευμα της Παρασκευής που ξεκίνησαν, εκτιμάται έφτασαν λίγο πριν ξημερώσει το Σάββατο, στα εξοχικά τους κοντά στην Αθήνα. Αξιζε η ταλαιπωρία γιατί τουλάχιστον δεν θα χρειάζεται να στέλνουν κάθε τρεις και λίγο SMS για μία βόλτα στην εξοχή. Δείτε και το βίντεο του MEGA αν δεν πιστεύετε.

Αυτό είναι ένα βάσανο που θα αντιμετωπίσουν όσοι έμειναν πίσω. Στο φετινό lockdown, υπάρχουν τρεις επιλογές. Η τρίτη, όπως είπαμε είναι η ελαιοσυγκομιδή. Η πρώτη είναι ότι μπορείς να κάνεις πέντε δραστηριότητες με την κατάλληλη έγκριση του SMS και να παραστείς επιπροσθέτως σε κάποια κηδεία, αν λάβουν τα πράγματα τέτοια τροπή. Τέλος, η δεύτερη επιλογή είναι να πας στη δουλειά, αφού πρώτα βρεις και συμπληρώσεις την ειδική φόρμα, δηλαδή το έγγραφο που είναι το επιστέγασμα του φετινού, όπως είπαμε, lockdown. Για τους χρόνου βλέπουμε.

Προτού παραθέσουμε αναλυτικά το που μπορεί κανείς να βρει και να τυπώσει το έγγραφο «ασφαλούς» μετάβασης στην εργασία, δηλαδή χωρίς να φάει πρόστιμο, να επισημάνουμε ότι τα SMS τα στέλνουμε στο 13033. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την προηγούμενη καραντίνα αλλά όπως συμβαίνει πάντα στις περιόδους της καραντίνας, υπάρχει η μέριμνα της κοινωνικής και οικογενειακής γαλήνης που ελλοχεύει στο κωδικό 4.

Είναι ο κωδικός, κάτι σαν το 112 του Πιερρακάκη, το οποίο πατούν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε διάσταση, για να θέλουν να μεταβούν. Που; Συνήθως η απάντηση έρχεται τυποποιημένη ως επιβεβαίωση, επαλήθευση του αιτήματος. Θα δείξει αν η Υπηρεσία ζητήσει διευκρινίσεις και νέο SMS. Και αφού σημειωθεί ότι για το μάζεμα των ελιών πρέπει να έχουν οι νέοι αγρότες το Ε9 στην τσέπη, ας δούμε αναλυτικά, τους νέους κωδικούς και έγγραφα που θα συντροφέψουν στο φετινό, χριστουγεννιάτικο lockdown.

Οι βεβαιώσεις για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Διευκρινίσεις για τις απαραίτητες βεβαιώσεις που πρέπει να έχουν μαζί τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, έδωσε το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως είχε πει το απόγευμα της Παρασκευής και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν είτε την λεγόμενη Βεβαίωση Αδειας Κυκλοφορίας  από την Εργάνη, ή στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω ενδεχόμενης δυσλειτουργίας του συστήματος, μία χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α.

Ειδικότερα:

  1. Για Εργαζομένους –μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται νομίμως εναλλακτικά και τα δύο έντυπα ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας.

Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα με τους εξής δύο τρόπους:

Α) Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α΄ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr/ ), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, ή

Β) Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: στο https://eservices.yeka.gr/

  1. Για τα Μέλη Οργάνων Διοίκησης και τους Αυτοαπασχολούμενους – Ελ. Επαγγελματίες & Επιτηδευματίες, για λόγους διασταύρωσης, για την μετακίνηση τους μπορούν να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ οι Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εκδίδονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
  2. Με τις Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας που εξάγονται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ καλύπτονται και οι εκτός των ορίων περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις για λόγους εργασίας.
  3. Ενημερώνουμε ότι οι ήδη εκδοθείσες από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας ισχύουν μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους.

Πώς θα γίνεται η αποστολή SMS στο 13033

Στη φετινή καραντίνα, όπως είπαμε, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Επίσης μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σε ποιες περιοχές δεν ισχύουν τα SMS

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, σε Σάμο και Καρδίτσα θα ισχύσουν εξαιρέσεις. Όπως ειδικότερα είπε, στη Σάμο δεν θα ισχύει η αποστολή SMS για κυκλοφορία.

Ακόμα, τόσο στη Σάμο, όσο και στην Καρδίτσα, θα λειτουργεί κανονικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών. Ο λόγος, είναι η εξαίρεση των δυο αυτών περιοχών λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Το μάζεμα της ελιάς

Με την απόφαση για lockdown και απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ των νομών να συμπίπτει με την έναρξη της συγκομιδής της ελιάς, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους ελαιοπαραγωγούς ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα.

Στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου τίθεται σε ισχύ καθολική καραντίνα σε όλη τη χώρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα υπάρξουν ειδικές μέριμνες για εποχικά εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα για τη συγκομιδή ελιάς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές».

Βγαίνει το τρακτέρ εκτός νομού;

Ωστόσο, αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή της ελιάς, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στους αγρότες, καθώς δε γνωρίζουν αν μπορούν  να μετακινηθούν εκτός νομού προκειμένου να συνεχίσουν τις γεωργικές τους εργασίες.

Ο πρωτογενής τομέας θα λειτουργήσει κανονικά, όπως και οι βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις όσων εργατών απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή της ελιάς θα γίνονται κανονικά με την επίδειξη χειρόγραφης βεβαίωσης και του εγγράφου ΟΣΔΕ.

Για τη συγκομιδή της ελιάς, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ 100.3 οι εργάτες πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, ενώ αν πρόκειται για ιδιοκτήτες και κληρονόμους απαιτείται το Ε9.

Ειδική μέριμνα για όσους πρέπει να μετακινηθούν για τη συγκομιδή της ελιάς ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων για το δεύτερο lockdown ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε πως εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συγκομιδή των ελιών.

Και μην ξεχάσετε: Πρόστιμο 300 ευρώ

Διευκρινίσεις και αυστηρές συστάσεις για τις μετακινήσεις κατά την διάρκεια του lockdown έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως τα πρόστιμα για τις παραβάσεις έχουν διπλασιαστεί.

Συγκεκριμένα, στα 300 ευρώ, αντί για 150 ευρώ, θα ανέρχεται από αύριο, Σάββατο, το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών εν μέσω του lockdown. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι «σαρωτικοί», ζητώντας από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο απολύτως αναγκαίο, ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες.