Νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου και για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.

Ποια μαγαζιά θα βάλουν λοιπόν εκ νέου λουκέτο από το Σάββατο και ποια όχι;

Σύμφωνα με τις έκτακτες ανακοινώσεις οι παρακάτω τομείς θα παραμείνουν κλειστοί στη διάρκεια της καραντίνας:

Τα μαγαζιά-υπηρεσίες που κλείνουν

  • Λιανεμπόριο
  • Εστίαση (με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery)
  • Κομμωτήρια
  • Εκκλησίες *(κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών, ωστόσο αναμένονται διευκρινήσεις).

Τι μένει ανοιχτό

Αντιθέτως, οι ακόλουθοι τομείς θα παραμείνουν λειτουργικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown:

  • Σούπερ μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Φούρνοι
  • Υπηρεσίες delivery

Δείτε επίσης:

Τι θα ισχύσει για τα σχολεία

Ανοιχτά

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ( νηπιαγωγεία και δημοτικά) θα είναι ανοιχτά, καθώς και τα σχολεία της ειδικής αγωγής.

Κλειστά

Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας όπως είπε για τα οποία άμεσα θα ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση.

*Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τους παιδικούς σταθμούς

Αναλυτικές οδηγίες για το δωρεάν sms στο 13033

Με τους ίδιους κωδικούς όπως αναφέρουν οι οδηγίες στο forma.gov.gr που ίσχυαν στο lockdown του Μαρτίου και με νέες προσθήκες λόγω της μετακίνησης στα σχολεία θα μετακινούνται από το Σάββατο οι πολίτες σε όλη τη χώρα.

Οι πολίτες θα πρέπει δηλαδή να στέλνουν SMS στο 13033 για να πάνε σε τράπεζα, σε φαρμακείο, σε σούπερ μάρκετ, είτε για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και για την γνωστή σε όλους ατομική άσκηση με το «περίφημο» 6αρι που ήταν και ο πιο δημοφιλείς κωδικός.

Ειδικότερα για τις τρεις εβδομάδες lockdown θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους και με αποστολή SMS στο 13033.

Οι επιλογές για SMS

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Για μετακινήσεις από και προς το σχολείο

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Πότε επιτρέπεται μετακίνηση εκτός νομού στο lockdown, τα έντυπα που χρειάζονται

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου και η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για εργασία και συγκεκριμένα μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

-Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

Σε αυτή την περίπτωση τον Μάρτιο επιτρεπόταν η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ.

Προσοχή: η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής

Ο έλεγχος για τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Τι θα ισχύσει για την ελαιοσυγκομιδή

Ερώτηση για την ελαιοκομική περίοδο και πώς αυτή θα διεξαχθεί, δέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ανακοίνωσης του lockdown.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όλες τις εποχικές εργασίες, όπως η ελαιοσυγκομιδή.

Ολες οι διευκρινίσεις στις 6 το απόγευμα από τον Χαρδαλιά

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι θα γίνουν γνωστά περισσότερα κατά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης.