Ίσως οι πιο δραματικές ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό μετά την άνοιξη αναμένεται να γίνουν σήμερα. O Πρωθυπουργός, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στο πλάι του, πρόκειται, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, να ανακοινώσει την επιστροφή στα… SMS και στην απαγόρευση μετακινήσεων. Πότε θα συμβεί αυτό; Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν από το Σάββατο και θα ισχύσουν ένα μήνα, αλλά, ίδωμεν.

Ο κ. Τσιόδρας το είχε πει, ότι επιθυμία του ήταν να μην τον βλέπουμε στην τηλεόραση. Από τότε που χαλάρωσαν τα μέτρα του πρώτου κύματος μια φορά εμφανίστηκε και μίλησε και πάλι στην καρδιά μας. Κεντρική μορφή της επόμενης περιόδου δεν αποκλείεται να είναι ξανά ο καθηγητής Τσιόδρας ο οποίος θα εμφανίζεται προφανώς για να καθησυχάζει και να δίνει τις επιστημονικές του συμβουλές τον κόσμο. Ορισμένοι μου λένε ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Όμως δεν είναι έτσι. Και τούτο επειδή υπάρχει εμπειρία ως προς τη διαχείριση του φονικού ιού, υπάρχουν τα φάρμακα, υπάρχει η προετοιμασία, υπάρχει καλύτερη θωράκιση του ΕΣΥ και η αναμονή του εμβολίου…

Η σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους την Τετάρτη το απόγευμα ήταν από τις πλέον δραματικές. Ψηφοφορίες για κάθε πρόταση που θα υπέβαλαν στη κυβέρνηση. Όλες οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για lockdown και για τα σχολεία έχουν ληφθεί με απόλυτη πλειοψηφία. «Μάχη» για τα σχολεία, για τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια τα Λύκεια. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν ενώπιον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις. Κανείς δεν θέλει να μπει «λουκέτο» στη χώρα καθώς το πλήγμα στην οικονομία θα είναι ισχυρό.

Όμως, οι προτάσεις των ειδικών δεν άφηναν άλλα περιθώρια. Ούτε οι διασωληνωμένοι που πιέζουν αφόρητα το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, οι λοιμωξιολόγοι έριξαν στο τραπέζι πολλές προτάσεις και μορφές για το πώς θα εφαρμοστεί το lockdown, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους.

***

Ο κόκκινος συναγερμός

Ήταν ζήτημα χρόνου να κτυπήσει συναγερμός και μάλιστα κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση λόγω της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Κυβερνητικές πηγές μου έλεγαν ότι: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας». Κόκκινος συναγερμός λοιπόν παντού, όχι μόνον στην Αττική, αλλά σε όλη την Ελλάδα, όπως μου είπαν και εξήγησαν ότι εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, τότε εάν καθυστερήσουν ίσως να είναι αργά.

***

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τις ΜΕΘ

Ήταν δύο ολόκληρους μήνες στη ΜΕΘ της Σωτηρίας. Διασωληνωμένος επί ένα μήνα, σε καταστολή. Ούτε ο ίδιος θυμόταν μετά από δύο μήνες τι είχε περάσει. Εισήχθη στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, βήχα, έντονο πονοκέφαλο και με δυσκολία αναπνοής: «Covid-19» του διέγνωσαν και στην αρχή τον έβαλαν σ΄ έναν από τους θαλάμους που είχε ειδικά διαμορφωθεί για τους πάσχοντες με κορωνοϊό. Αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε μετά από τρεις ημέρες. Ο πυρετός υψηλός, ο βήχας δεν σταματούσε και το σημαντικότερο δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Νόμιζε, έλεγε, ότι κάποιοι του έφραζαν τις αναπνευστικές οδούς. Τον διασωλήνωσαν αμέσως. Ήταν η περίπτωσή του περίπλοκη γιατί είχε και υποκείμενο νόσημα (πίεση, διαβήτης). Όταν τον αποσωλήνωσαν πώς αντέδρασε; Ιδού πως αφηγείται την αντίδρασή του η διευθύντρια της ΜΕΘ Αντωνία Κουτσούκου:

***

«Όταν αποφασίσαμε να τον βγάλουμε από την καταστολή αισθανθήκαμε όλοι μας μεγάλη χαρά. Μην φανταστείτε πάλι χειροκροτήματα και επευφημίες που είχαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Εσωτερική χαρά, φαινόταν στο πρόσωπό μας. Εν συνεχεία ήρθε το πρώτο σοκ από τον ασθενή όταν τον πληροφορήσαμε πόσες μέρες ήταν διασωληνωμένος, κατόπιν δεύτερος αιφνιδιασμός και αγωνία όταν του είπαμε τι ακριβώς είχε και πόσο κρίσιμη ήταν για αρκετές ημέρες η κατάστασή του. Ήταν, βλέπετε, μεταξύ ζωής και θανάτου, σαν να περπατούσε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Μετά συνάντησε την οικογένειά του. Οι σκηνές δυνατές, έντονα συγκινητικές. Ευχαριστίες, όχι τόσο για τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες που του προσφέραμε αλλά για την ανθρωπιά που έδειξε απέναντί του το προσωπικό. Μας επισκέφθηκε μετά από μέρες για να μας δει, να μας γνωρίσει, να δει τα πρόσωπά μας. Ήταν συγκινημένος, μας ευχαρίστησε για άλλη μια φορά.

***
Ένοχη η καθηγήτρια που δεν φορούσε μάσκα

Ένοχη κατά πλειοψηφία κρίθηκε η καθηγήτρια που διδάσκει σε ΕΠΑΛ του Υμηττού και η οποία συνελήφθη μετά από καταγγελίες μαθητών και γονέων ότι δεν φορούσε μάσκα κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας.

***

Μέσα στο cockpit του μαχητικού

Είναι εντυπωσιακό το βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο ετοιμάστηκε (εν μέσω πανδημίας) με την ευκαιρία του εορτασμού του Προστάτη του Κλάδου Αρχαγγέλου Μιχάηλ, που από χθες άρχισε και προβάλλεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΑ. Παρουσιάζονται τα μαχητικά μας αεροσκάφη σε συνθήκες μάχης, σε ασκήσεις με αεροσκάφη συμμαχικών χωρών, σε αποστολές εναέριου εφοδιασμού, αλλά και εικόνα στο cockpit ενός μαχητικού με το λοκάρισμα εναέριου εισβολέα (την ώρα της αναχαιτίσεως). Εμφανίζονται τέλος μαχητικά σε αποστολές διώξεως βομβαρδισμού. Όταν τα F-16 και το Μιράζ έκαναν τη νύχτα μέρα.

***

Η υποσμηναγός (Ι) Ιωάννα

Αλλά ίσως αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για την Πολεμική Αεροπορία είναι ότι στην Καλαμάτα, στην 120 ΠΕΑ (Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος) υπηρετεί η υποσμηναγός (Ι) Ιωάννα Χρυσαυγή. Είναι η πρώτη γυναίκα της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία είναι εκπαιδευτής, εκπαιδεύει, με τα Τ-6 «Δαίδαλος», πιλότους, όχι μόνον Ελληνες αλλά και Ιταλούς (στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες). Η υποσμηναγός Χρυσαυγή υπηρετούσε παλαιότερα στα Φάντομ (F-4) και ήταν η πρώτη ιπτάμενη Ελληνίδα αξιωματικός σε μαχητικό αεροσκάφος.

***

Ποιος γράφει «ΚΚΕ» στα… αγάλματα;

Όποιος βρέθηκε χτες στην Πανεπιστημίου μπορεί να πρόσεξε ότι στα αγάλματα έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη στα Προπύλαια υπήρχε γραμμένο ένα “ΚΚΕ”. Το ίδιο και στο μνημείο των πεσόντων για τα Ίμια στην οδό Ρηγίλλης αλλά και πριν ένα μήνα έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ η οποία με μια ανακοίνωση – καταγγελία μίλησε για “κακόγουστο, ανήθικο και άρρωστο σχέδιο ανεγκέφαλων, που σκοπό έχει να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια για το Κόμμα μας” τονίζοντας πως “τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τις μεθόδους επικοινωνίας και προπαγάνδας που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ”. Εδώ που τα λέμε μόνο ανεγκέφαλοι μπορούν να γράφουν συνθήματα σε ιστορικά κτήρια και μνημεία.

***

Τα μέτρα στις Ενοπλες Δυνάμεις για το κορωνοϊό

Στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη ληφθεί μέτρα από το ΓΕΕΘΑ για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Έτσι ανάμεσα στα άλλα, τα μέτρα που κυρίως που κυρίως ενδιαφέρουν τους στρατευμένους και τους γονείς τους είναι:

* Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του προσωπικού, σε όλους τους κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.

*Οι ορκωμοσίες στρατευσίμων θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε δύο ημέρες, με ισομερή διαχωρισμό νεοσυλλέκτων οπλιτών και χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους παρευρισκόμενους

* Η άδεια ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων θα χορηγηθεί τον τελευταίο μήνα της θητείας τους.

* Οι τελετές πάσης φύσεως (παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων, ορκωμοσίες κ.τ.λ..) θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία και τμήματα απόδοσης τιμών, χωρίς προσκεκλημένους και η παράδοση αναμνηστικών θα γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

* Σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους των Μονάδων – Υπηρεσιών θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Το ΓΕΣ συνεχίζει την κατασκευή συλλογών με αντισηπτικό, μάσκες και γάντια για την κάλυψη των αναγκών κατάταξης ΕΣΣΟ, σύμφωνα με τις ανάγκες όλων των Κλάδων των ΕΔ.