Αμερικανικές εκλογές : Τι ψηφίζουν οι αγορές – Τι τρομάζει τους επενδυτές – Τα 4 σενάρια

Το 54% των επενδυτών «βλέπει» Μπάιντεν, έναντι 64,2% των εταιρειών στοιχηματισμού – Πιθανότητες 55% στο σενάριο «μπλε κύματος» δίνει η UBS

Αν και πολλοί θυμούνται ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν τη νίκη-σοκ του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, το 54% των επενδυτών σε παγκόσμια έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS «βλέπει» νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης στις ΗΠΑ, έναντι του 46% που αναμένει επανεκλογή του Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν επίσης μια ξεκάθαρη νίκη για τους Δημοκρατικούς, ενώ και ο μέσος όρος των εταιρειών στοιχηματισμού δίνει στον Μπάιντεν πιθανότητες 64,2% να κερδίσει. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές σε διάφορους τομείς της οικονομίας και να καθορίσει την πορεία των μετοχών και ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές αναρωτιούνται αν θα ενθαρρυνθεί η ανάληψη κινδύνου (risk-on) ή θα επικρατήσει ένα καθεστώς αναταραχής (risk-off) στις αγορές.

An electronic screen displays the Apple Inc. stock price at the Nasdaq Market Site in New York City

Το τμήμα Global Wealth Management της UBS Switzerland AG προχώρησε στην κατάρτιση των εξής τεσσάρων σεναρίων για τις αμερικανικές εκλογές:

Tα τέσσερα σενάρια

Σενάριο 1ο (πιθανότητες 55%): Στο «μπλε κύμα» ή της καθαρής σάρωσης (blue wave ή clean sweep) σενάριο, ο Μπάιντεν κερδίζει, με τους Δημοκρατικούς να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να διατηρούν τη Βουλή. Θεσπίζεται νέο δημοσιονομικό πακέτο και επενδύσεις μεγάλης κλίμακος (2 τρισ. δολάρια) σε υποδομές και καθαρή ενέργεια. Ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 39,6%, όπως και η εταιρική φορολογία στο 28%.

Σενάριο 2ο (πιθανότητες 28%): Στο «status quo» σενάριο, ο Τραμπ επανεκλέγεται, με ένα διχασμένο Κογκρέσο (οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί τον έλεγχο της Βουλής). Περιορισμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, μέτριο δημοσιονομικό πακέτο, κλιμάκωση εντάσεων με την Κίνα.

Σενάριο 3ο (πιθανότητες 15%): Στο σενάριο του «διαιρεμένου Κογκρέσου», ο Μπάιντεν κερδίζει τις εκλογές, αλλά με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς να χάνουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Δυσκολία στην εφαρμογή της πολιτικής του, ενώ οι φόροι παραμένουν αμετάβλητοι.

Σενάριο 4ο (πιθανότητες 2%): Στο «κόκκινο κύμα» σενάριο μιας νίκης Τραμπ, με τους Ρεπουμπλικανούς να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να διατηρούν τη Βουλή, οι περικοπές φόρων θα γίνουν μόνιμες, ενώ ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας θα αυξηθεί.

Τι φοβούνται οι επενδυτές

Η περίπτωση μιας καθυστερημένης εκλογής προέδρου λόγω επιστολικής ψήφου ή ενός αμφισβητούμενου αποτελέσματος, με τη συνεπακόλουθη αβεβαιότητα, αποτελεί κίνδυνο για τις αγορές.

Ορισμένες μεταβαλλόμενες Πολιτείες εξάλλου, γνωστές ως «swing states», οι οποίες δεν έχουν και σταθερή κομματική προτίμηση, που χάρισαν και τη νίκη στον Τραμπ το 2016 έναντι της Χίλαρι Κλίντον, ενδέχεται να καθυστερήσουν να ανακοινώσουν αποτελέσματα λόγω του μέτρου της επιστολικής ψήφου, με το ενδεχόμενο τα εκεί ψηφοδέλτια να καταλήξουν για καταμέτρηση στο Ανώτατο Δικαστήριο να μην μπορεί να αποκλειστεί αυξάνοντας την αβεβαιότητα, κάτι όμως που απεχθάνονται οι αγορές.

Σε κάθε περίπτωση ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, με τον κ. Τραμπ να αρνείται να αποδεχθεί την ήττα και να παραμένει στην εξουσία, θεωρείται ό,τι πιο επικίνδυνο για τις αγορές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία