Κορωνοϊός, εμβόλια και ιδιωτικά νοσοκομεία

Το πιο σημαντικό ορόσημο για τη μάχη κατά της πανδημίας  θεωρείται όμως σταθερά το εμβόλιο που θα εξασφαλίσει την προστασία από την ασθένεια που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Σήμερα ας αρχίσω με θετικά νέα, τη στιγμή που το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, με τις κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη να λαμβάνουν μέτρα. Άλλες επιβάλλουν γενικό lockdown και άλλες μερικό. Το πιο σημαντικό ορόσημο για τη μάχη κατά της πανδημίας  θεωρείται όμως σταθερά το εμβόλιο που θα εξασφαλίσει την προστασία από την ασθένεια που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Πρώτα απ΄όλα να σας ενημερώσω ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών και όπως έμαθα η μεν Pfizer θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μέσα Νοεμβρίου κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αρχές του 2021, η δε αμερικανική moderna προγραμματίζει τις ανακοινώσεις της τον Δεκέμβριο ή (το πολύ) τον  Ιανουάριο, ενώ το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να ανακοινώσει την πρόοδο του εμβολίου του την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου  δηλαδή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα (εάν τα καταφέρει). Πρόκειται για ανακοινώσεις γιατί έως ότου τα  εμβόλια κατά του Covid-19 εισέλθουν στη ζωή μας ίσως απαιτηθεί να περάσουν μερικοί μήνες ακόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι κάνουμε έως τότε;

***

Παρότι έως αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας, μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, ότι  αντέχει, ουδείς όμως γνωρίζει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και πότε αυτό θα πιεστεί υπέρμετρα κυρίως τώρα που σημειώνεται ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων. Έτσι υπάρχει όπως μαθαίνω ένα είδος Plan B. Ποιο είναι αυτό;

* Ενεργοποίηση της συμφωνίας του υπουργείου Υγείας με τα ιδιωτικά νοσοκομεία για την παραχώρηση κλινών ΜΕΘ

* Η μεταφορά ασθενών που δεν πάσχουν από  Covid-19 από τα δημόσια  νοσοκομεία στα ιδιωτικά. Για παράδειγμα ένας ασθενής που χρειάζεται να χειρουργηθεί και δεν πάσχει από Covid, αντί να περιμένει να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο (σημειώνω ότι έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία κατά 80%) μεταφέρεται σε ιδιωτικό και χειρουργείται εκεί (εννοείται δωρεάν).

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να χρησιμοποιήσουν περισσότερες κλίνες για νοσηλεία Covid.

*Δημιουργία και άλλων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εάν απαιτηθεί. Στο πλάνο βρίσκεται η δημιουργία άλλων 109  ΜΕΘ στην Αττική και άλλες στη Θεσσαλονίκη

* Χρησιμοποίηση κλινών από στρατιωτικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα ήδη χρησιμοποιούνται κλίνες από το 424 ΓΣΝΕ (Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης) στη Θεσσαλονίκη καθώς και από άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία

* Σε ετοιμότητα τίθεται το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το οποίο ήταν νοσοκομείο αναφοράς στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

***

Ο Μόσιαλος και το εμβόλιο του Σεΐχη

Όταν και όποτε αρχίσουν να διατίθενται τα εμβόλια οι πρώτοι που θα εμβολιασθούν θα είναι το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές) και θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες. Επειδή δεν είναι λίγοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όλοι αυτοί που θα αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος προτείνει να εμβολιαστούν στην Ελλάδα, πρώτοι απ΄όλους  ο Πρωθυπουργός,τα μέλη της κυβέρνησης και οι αρχηγοί των κομμάτων ώστε να δώσουν το καλό παράδειγμα. Μάλιστα ο κ. Μόσιαλος ανέβασε στα σόσιαλ δίκτυα τη φωτογραφία του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ να κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τώρα θα πείτε τι εμβόλιο; Ο Σεΐχης έκανε το εμβόλιο, όπως έγραψε, της China Sinopharm και με τη ευχή ο κάθε ένας να είναι ασφαλής και υγιής.

***

Και τρίτος βουλευτής της ΝΔ με κορωνοϊό

Άλλος ένας βουλευτής της ΝΔ (μετά τον Χρήστο Κέλλα και τον Σταύρο Κελέση) βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Πρόκειται για τον Γιώργο Κωτσό, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Facebook. Ο βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ στην ανάρτησή του αναφέρει πως το τελευταίο και πέμπτο κατά σειρά τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, βγήκε θετικό και ως εκ τούτου θα παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

***

Πότε αποδίδουν τα μέτρα

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και με μίνι lockdown με τον Πρωθυπουργό να λέει ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση νωρίτερα από άλλες χώρες  θα αποδώσουν σε 10-15 ημέρες για να τονίσει: «Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε, ακόμα, ένα δύσκολο διάστημα μπροστά μας.  Θα έχουμε μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμη και απολύτως αντιμετωπίσιμη. Και πιστεύω ότι, εφόσον, τα μέτρα εφαρμοστούν θα έχουν αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

***

«Μας έτυχαν πολλά και μαζεμένα»

Αλλά πώς γίνεται συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τηλεδιάσκεψη με τα κρούσματα να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ; Πρώτα απ΄όλα να επισημάνω ότι η συνεδρίαση πήγε μια χαρά, τόσο που ο Πρωθυπουργός θα την επαναλάβει, μαθαίνω, λίγο πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Δεύτερον οι πάντες έδειξαν κατανόηση όταν ο κ. Μητσοτάκης τους είπε στην αρχή πως «μας έτυχαν πολλά, μαζεμένα» και οι πάντες ευχαριστήθηκαν όταν τους εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διότι, όπως τόνισε, σε δύσκολες συνθήκες και με τη Βουλή να λειτουργεί με άλλους κανόνες, «μπορέσαμε να τηρήσουμε» τον κοινοβουλευτικό μας προγραμματισμό σχετικά με την ψήφιση πολύ σημαντικών νομοσχεδίων».

***

Όταν ξεχνάς το μικρόφωνο ανοικτό

Ορισμένοι βουλευτές ωστόσο έδειξαν πως δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις. Ξεχνούσαν τα μικρόφωνά τους ανοικτά με αποτέλεσμα να ακουγόταν ό,τι γινόταν στο γραφείο τους, μάλιστα σε κάποια στιγμή ακούστηκε και ένα… κλαρίνο που ήταν ήχος κινητού βουλευτή.

***

Και SMS στην ΚΟ

Υπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να αποστέλλουν… SMS σε βουλευτές  με διευκρινίσεις σε ερωτήσεις που γίνονταν στον Πρωθυπουργό, όπως για παράδειγμα το SMS που έστειλε ο Κώστας Καραμανλής στον Κώστα Κυρανάκη όταν ρώτησε για την κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε σχέση με τον κωρονοϊό.

***

Παράπονα δίκαια, παράπονα άδικα

Βουλευτές εξέφρασαν στον Πρωθυπουργό το συνηθισμένο παράπονό τους, ότι δηλαδή δεν τους δέχονται οι υπουργοί, δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα όταν τους καλούν, δεν τους εξυπηρετούν κτλ. Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι τέτοια παράπονα ακούγονται εδώ και χρόνια. Άλλα, (παράπονα) είπε είναι λογικά, δικαιολογημένα άλλα όμως όχι. Είπε μάλιστα ότι ενθαρρύνει τους υπουργούς να έχουν τις πόρτες των γραφείων τους ανοικτές, όπως και αυτός έχει τη δική του ανοικτή, αλλά δεν μπορεί να γίνονται όλα τα αιτήματα δεκτά.

***

Σελίδα για…ψεκασμένους

Οπως ήταν αναμενόμενο βασικό θέμα ήταν ο κορωνοϊός και πώς αντιμετωπίζεται η διασπορά του. Υπήρξαν προτάσεις από βουλευτές για ενίσχυση των εργαζομένων στην εστίαση, αλλά και πρόταση για να δημιουργηθεί μια κυβερνητική σελίδα στο Διαδίκτυο που να αντιμετωπίζει με επιχειρήματα  τους… ψεκασμένους και τους ισχυρισμούς των αρνητών του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk