Ο χειμώνας της πανδημίας. Με την ένταση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου ξέσπασε και κάλυψε τη Βόρεια Ελλάδα. Και χτύπησε σε λίγες μέρες χιλιάδες ανθρώπους και έκλεισε σε λίγα λεπτά εκατομμύρια στα σπίτια τους. Στάθηκε εμπόδιο να πάνε στις δουλειές τους, να δουλέψουν τις επιχειρήσεις τους. Ο χειμώνας της πανδημίας χτύπησε τέσσερις φορές πιο δυνατά τη Θεσσαλονίκη απ’ ότι την Αθήνα, χτύπησε τις Σέρρες, τον Εβρο, τη Ροδόπη, τη Λάρισα. Χτύπησε και το ύστατο καταφύγιο κάθε ευάλωτου ανθρώπου. Μία στέγη νοσηλείας, τα νοσοκομεία.

Κρύο ιδρώτα νιώθουν ειδικοί και κυβέρνηση από την ευκολία εξάπλωσης του κοροναϊού. Μετρήθηκαν τα κρούσματα την Τρίτη σε επίπεδο- ρεκόρ. Στις 2.166, μέχρι να έρθει η ώρα του καταρριφθεί. Τα ασθενοφόρα διακόμισαν στα νοσοκομεία ακόμη περισσότερους ασθενείς για την μεγάλη μάχη, και έφτασαν τους 169 οι διασωληνωμένοι. Υπήρχαν 331 κρεβάτια στις ΜΕΘ για τον κοροναϊό στη χώρα. Τα 209 καλύφθηκαν. Μένουν 122 ακόμη. Και η σκέψη να απαγορευτεί το σαββατοκύριακο που έρχεται η κυκλοφορία εκτός Αττικής, αποκτά ώρα με την ώρα σάρκα και οστά.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ξεπερνά το χρόνο και διαβρώνει οικονομία και κοινωνία. Πεθαίνουν στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά 7.500 άνθρωποι τη μέρα. Μολύνονται από τον ιό 280.000 άνθρωποι κάθε μέρα. Υποχωρεί η αντοχή γιατρών και υποδομών. Και έρχεται η απομόνωση, το lockdown. Οι πολλαπλές εστίες κοροναϊού που έμοιαζαν με εργοστάσια παραγωγής κρουσμάτων στην Αθήνα, προκάλεσαν και προκαλούν σοκ. Την Τρίτη εντοπίστηκαν 542 κρούσματα. Χειροτέρεψαν οι δείκτες αισιοδοξίας κατά 30%. Πιο εφιαλτική η εικόνα στη Θεσσαλονίκη με 595 κρούσματα. Και 108 στη Ροδόπη, 78 στην Πέλλα, 106 στη Λάρισα, 53 στην Ημαθία.

Ο χειμώνας της πανδημίας στην Ελλάδα φέρνει ολοένα και πιο κοντά το γενικό lockdown. Επειδή είναι όλοι στόχοι. Προσβάλλονται οι νέοι ηλικίας 19-39 ετών, επιμολύνονται εκείνοι από 40 χρονών μέχρι 65, που είναι η δεύτερη ηλικιακή ομάδα που αναζητεί βοήθεια στα νοσοκομεία, όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ανελέητος ο ιός στις ηλικίες από 65 χρονών και πάνω, η πλειοψηφία των ανθρώπων που κείτονται στα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πλέον για δριμύ χειμώνα. Είπαν ότι ξέσπασε το κακό από τις παρέες, στα μπαρ, στα εστιατόρια, στις πλατείες. Είπαν πως ο κόσμος δεν φορούσε τη μάσκα και ήταν μοιραία για πολλούς η αμέλεια αυτή. Ενα 10% των ανθρώπων σε μία περιοχή να είναι υπερμεταδότες του ιού, η διασπορά μπορεί να φθάσει το 80%, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας. Τις επόμενες ώρες, περιοχές όπως η Ροδόπη και η Λάρισα μπορεί να αποκτήσει γκρι χρώμα στον πανδημικό χάρτη της Ελλάδας. Να μπουν σε καθεστώς lockdown.

Σε λίγα 24ωρα όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Αν τεθεί το απαγορευτικό στην Αττική, θα συμπαρασύρει τη χώρα. Δείχνει όμως μία τάση σταθεροποίησης, υπάρχουν αντοχές μετά τα μέτρα, όπως θα πει ένας λοιμωξιολόγος. «Να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα». Η άμυνα απέναντι στην πανδημία είναι μία αλυσίδα. Κανείς κρίκος δεν πρέπει να σπάσει. Μία μητέρα νοσηλεύεται με κοροναϊό στο ΑΧΕΠΑ. Σκαρφάλωσαν τα τρία της παιδιά σε έναν μεγάλο τοίχο απέναντι. Εγραψαν σε πανό « Μαμά σε αγαπάμε». Θα το βλέπει όταν γέρνει το κεφάλι, θα ξέρει ότι κάποιοι την σκέφτονται.

Κοροναϊός : «Μαμά σ’ αγαπάμε» – Ένα πανό για την μητέρα τους που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ

Πώς φθάσαμε την Τρίτη μία ανάσα από το lockdown

Ενα βήμα πριν από τοπικό lockdown βρίσκονται η Ροδόπη και η Λάρισα καθώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ανησυχία όμως στους ειδικούς προκαλεί και η εικόνα της Δράμας που δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή να περάσει στον γκρι ζώνη και να τεθεί σε καθεστώς lockdown. Σύμφωνα με τη σημερινή γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, Ροδόπη και Λάρισα σημείωσαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα:

-108 κρούσματα στη Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

-106 κρούσματα στη Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

Οι επόμενες τέσσερις με πέντε μέρες θα κρίνουν εάν οι συγκεκριμένες περιοχές θα περάσουν στην γκρι ζώνη όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

H μάχη της Αθήνας

Σε ότι αφορά πάντως την Αττική, όπως είπε και ο  επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».

Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής, τονίζοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη – με 5 με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα – οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Λυγίζουν γιατροί και υποδομές

Σε σημείο καμπής βρίσκεται το σύστημα Υγείας καθώς μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου για την εξέλιξη του νέου κορoναϊού στη χώρα.

«Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο από την πρώτη μέρα έναρξης της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες».

«Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο, έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ για COVID. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη, αυξάνουμε τους πόρους για το ΕΣΥ, προχωρούμε σε προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Δεν είναι όμως ανεξάντλητες οι δυνάμεις που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

Όπως ανέφερε, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη με 160 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα υποδέχονται κόσμο και διεξάγεται διαγνωστικός έλεγχος, «όπου κρίνεται απαραίτητο».

Πόσοι χωρούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κοροναϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.

Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κοροναϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κοροναϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.

Τι ελπίζουμε στο εξής

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τις επόμενες μέρες. «Μετά, εφόσον τα μέτρα υλοποιηθούν σωστά και είναι επαρκή, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια ελάττωση».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η ελάττωση θα είναι σταδιακή και όχι εύκολη. «Δεν πιστεύω να δούμε 4.000 κρούσματα σε 2 – 3 μέρες, μπορεί όμως να δούμε 2.500. Μετά από 10 μέρες θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε κάποια μείωση».

Αναφερόμενος στις εντατικές, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι έσχατη λύση και καλό θα ήταν, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, να προσέχουν για να μην αρρωστήσουν.

«Κακό πράγμα η εντατική…»

«Ανεξαρτήτως αν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές, είναι πάρα πολύ κακό πράγμα η εντατική. Είναι μια δύσκολη νοσηλεία και έχει και μεγάλη θνητότητα». Το σύστημα υγείας πιέζεται και συνεχίσει η αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ πολύ σύντομα δε θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. «Εστιάζω στην πρόληψη, είναι το σημαντικότερο από όλα».

Σχετικά με τα κρούσματα στην Αττική, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η αύξησή τους το lockdown είναι μονόδρομος για την πρωτεύουσα, ενώ για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι έγινε αυτό που έπρεπε αφού τα κρούσματα εκεί αυξήθηκαν ραγδαία.

Ο βαρύς ελληνικός χειμώνας

Η μετάβαση της διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας φαίνεται να ήταν ο λόγος που τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα αυξήθηκαν ραγδαία, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη. «Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα». Χαρακτήρισε επικίνδυνη την αύξηση στη Θεσσαλονίκη καθώς «ανά μονάδα πληθυσμού έχει έως και 4 διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική». Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα είναι 19-39. «Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω. Αποτελούν τον πυρήνα των ομάδων που επιβαρύνει το ΕΣΥ» τόνισε.

Μάσκες παντού

Σύμφωνα με τον Γκ. Μαγιορκίνη πρέπει οι πολίτες θα φορούν παντού χρήση μάσκας και σε περίπτωση που «δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων».

«Η δυναμική του δεύτερου κύματος ενισχύεται καθημερινά παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχουν ξεπεραστεί οι 10 εκατ. διαγνώσεις και καθημερινά οι υπολογίζονται στις 10.000» επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης. «Η έξαρση των κρουσμάτων σε μόλις δύο βδομάδες δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η χαλάρωση και ότι μόνο με διαρκή επαγρύπνηση θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το σύστημα υγείας σταθερό».

«Η επιδημία μας υπενθυμίζει πως είμαστε στο ‘’εμείς’’. Είμαστε τμήματα μιας αλυσίδας και ότι η αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της» συμπλήρωσε.

Τρόμος από τους υπερμεταδότες

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας απέδωσε στις μετακινήσεις την διασπορά του κορωνοϊού. «Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας, επιμένοντας να υπενθυμίζει ότι αν οι υπερμεταδότες είναι το 10% η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, υπάρχει σχεδιασμός για μαζικά rapid tests ο οποίος σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα. «Βασική μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες », τόνισε επίσης ο κ. Αρκουμανέας

Η κατανομή των κρουσμάτων

Από τα επιπλέον 2.166 κρούσματα, τα 2.122 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

* 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

* 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

* 542 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 595 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

* 2 κρούσμα στην Π.Ε. ‘Αρτας

* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

* 7 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

* 46 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

* 53 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

* 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

* 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

* 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

* 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

* 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

* 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

* 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

* 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

* 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

* 78 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

* 32 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

* 108 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

* 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

* 37 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

* 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

* 17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

* 38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Η εικόνα της πανδημίας την Τρίτη

Συγκεκριμένα, από τα 2.166 νέα κρούσματα, τα 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44246, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες.

4225 (9.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14111 (31.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Συναγερμός στις ΜΕΘ: 169 διασωληνωμένοι

169 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (22.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 89,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

13 θάνατοι

Υψηλός είναι και ο αριθμός των νεκρών της Τρίτης, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες που είχαμε μονοψήφιο αριθμό.

Συγκεκριμένα, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 655 θανάτους συνολικά στη χώρα. 255 (38.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.