Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από την πόλωση.

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζει εντέλει να καταφέρει να πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου σ’ αυτή την τρίτη προσπάθειά του.

Στην άλλη πλευρά, προικισμένος με μια αδιαμφισβήτητη ενέργεια όταν απευθύνεται από το βήμα, ο 74χρονος Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ, που διεξήγε μια απίστευτα επιθετική προεκλογική εκστρατεία, δηλώνει ότι θα κάνει ξανά την έκπληξη, όπως το 2016.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα δεν θα του γνωρίζουμε τα ξημερώματα της Τετάρτης, καθώς ο νικητής των προεδρικών εκλογών αποφασίζεται όταν έχουν καταμετρηθεί όλες οι έγκυρες ψήφοι. Αυτό μπορεί να πάρει ώρες, αλλά και μέρες.

Εκτός από την επιδημία του κοροναϊού, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω στα προγνωστικά και δεν αποκλείεται να παίξει μέχρι και καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα, ανέκαθεν υπήρχαν αυτές οι πολιτείες-κλειδιά που όλο το βάθος έπεφτε σε αυτές.

Οι swing states θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Οι swing states είναι ουσιαστικά οι μεταβαλλόμενες πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν βαφτεί με κάποιο χρώμα στο χάρτη. Με λίγα εκεί οι πολίτες δεν έχουν κάποια σταθερή κομματική προτίμηση.

Είναι οι πολιτείες στις οποίες «πέφτουν» τα περισσότερα χρήματα για διαφήμιση από τους υποψηφίους και πέφτει μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς δεν αποκλείεται να είναι αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Οι σημαντικότερες σε εκλεκτορικές ψήφους πολιτείες και για φέτος είναι η Φλόριντα (29), η Πενσυλβάνια (20), το Οχάιο (18), η Τζώρτζια (16), η Βόρεια Καρολίνα (15), η Αριζόνα (11), το Γουϊσκόνσιν (10) και η Αϊόβα (6).

Οι αμφίρροπες Πολιτείες – Πού προηγείται ο Μπαίντεν

Για να φτάσει ένας υποψήφιος στον Λευκό Οίκο ωστόσο δεν αρκεί να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται σε κάθε Πολιτεία ξεχωριστά. Για τον λόγο αυτό όλη η προσοχή είναι στραμμένη σε μια χούφτα Πολιτείες, οι οποίες μπορεί αυτή τη φορά να αλλάξουν «χρώμα» και να περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο.

Ο Μπάιντεν προηγείται άνετα στο Μίσιγκαν (+5,1 μονάδες από τον Τραμπ) και το Ουισκόνσιν (+6,6), δύο Πολιτείες των βόρειων ΗΠΑ τις οποίες είχαν κερδίσει οι Ρεπουμπλικάνοι πριν από τέσσερα χρόνια και συνέβαλαν στη νίκη του Τραμπ. Στην Πενσιλβάνια, άλλη μια Πολιτεία την οποία παρακολουθούν στενά τα εκλογικά επιτελεία, το προβάδισμά του είναι μικρότερο, στις 4,3 μονάδες, πολύ κοντά δηλαδή στο στατιστικό περιθώριο λάθους των δημοσκοπήσεων.

Σε ποιες πολιτείες οι δύο υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Στη Φλόριντα, την οποία θα πρέπει να κρατήσει με κάθε τρόπο ο Τραμπ αν θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία, κανείς δεν έχει σαφές προβάδισμα: σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της New York Times/Siena, ο Μπάιντεν προηγείται με 3 μονάδες, όμως εκείνη της Washington Post/ABC News φέρνει μπροστά τον Τραμπ, με 2 μονάδες.

Το ίδιο ισχύει και στην Αριζόνα, όπου φέρεται να προηγείται ο Μπάιντεν, αλλά μόλις με 1 μονάδα διαφορά (κατά μέσο όρο).

Στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ δείχνει να ανατρέπει την κατάσταση και προηγείται οριακά, με 0,6 της μονάδας.

Άλλοι εξειδικευμένοι ιστότοποι, όπως ο FiveThirtyEight, υπολογίζουν διαφορετικά τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων και δίνουν διαφορετικά στοιχεία, συνήθως πιο ευνοϊκά για τους Δημοκρατικούς. Στις Πολιτείες-κλειδιά όμως, ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα δίνουν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο. Κάποια από αυτά, όπως το Trafalgar, κατηγορούνται ότι είναι κομματικά όργανα και χρησιμοποιούν μια μεθοδολογία που αμφισβητείται από πολλούς άλλους παρατηρητές και δημοσκόπους, ωστόσο τα ίδια σημειώνουν ότι είχαν προβλέψει τη νίκη του Τραμπ το 2016.

Δημοσκόπηση New York Times: Προηγείται ο Μπάιντεν στις 4 πιο αμφίρροπες πολιτείες

Την ίδια ώρα οι New York Times δημοσίευσαν δημοσκόπηση που δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται στις τέσσερις πιο σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες.

Ο Μπάιντεν προηγείται οκτώ μονάδες κατά μέσο όρο σε πανεθνικό επίπεδο έναντι του Τραμπ, την ώρα που πάνω από 93 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, Πενσυλβάνια και Φλόριντα, πολιτείες – «κλειδιά» για την εκλογή προέδρου, είναι υπέρ του Μπάιντεν.

Τη διαφορά κάνει η Αϊόβα, που είχε βγάλει πρόεδρο τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά τώρα φαίνεται πως είναι υπέρ του Τραμπ.

Τι λένε τα στοιχήματα για τον μελλοντικό πρόεδρο

Το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν φτάσει τα στοιχήματα για τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Τα στοιχεία δείχνουν επικράτηση του Τζο Μπάιντεν, αφού η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται έκπληξη και πληρώνει περισσότερα.