Στα όρια του, σύμφωνα και με τα στοιχεία που συλλέγουν στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται το ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη.

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του παραθέτει μια σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι «είμαστε πάνω από τις δυνατότητές μας» και καταλογίζει στην κυβέρνηση την πλήρη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, η οποία, όπως τονίζεται «οφείλεται στους λανθασμένους χειρισμούς» που έγιναν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κινήματος Αλλαγής

-Από το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ του νομού (119), οι 74 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 57 είναι ήδη κατειλημμένες από διασωληνωμένους ασθενείς. Οι νοσηλευόμενοι εκτιμώνται σε 297, από τους οποίους περίπου το 10% θα χρειαστεί ΜΕΘ. Τούτο συνεπάγεται πως μονάχα με τα υπάρχοντα δεδομένα είμαστε ήδη πάνω από τις δυνατότητές μας. Επισημαίνουμε ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες ΜΕΘ, αλλά μετετράπησαν υπάρχουσες σε ΜΕΘ covid.

-Στα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης πολλοί εργαζόμενοι είναι φορείς της νόσου, με το Παπανικολάου να έχει 63 εργαζόμενους εκτός νοσοκομείου (εκ των οποίων οι 51 είναι θετικοί στον ιό και οι υπόλοιποι σε καραντίνα) και το ΑΧΕΠΑ αντίστοιχα 41.

-Η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για τη διενέργεια τεστ δεν επαρκεί. Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, σε νοσοκομείο αναφοράς και σε μία συγκεκριμένη ημέρα, υπήρξε λίστα 220 ατόμων για λήψη δείγματος και οι 60 έφυγαν από το νοσοκομείο λόγω μεγάλης αναμονής και ενός μόλις συνεργείου για την εξυπηρέτησή τους.

Στην ανακοίνωσή της, η Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει ότι για την σημερινή εικόνα ευθύνονται « οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί για την Θεσσαλονίκη» και επισημαίνει ότι:

-Η απόφαση για ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε προσωπικό και δρομολόγια πάρθηκε με καθυστέρηση, ενώ η Κυβέρνηση γνώριζε το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη σε αυτόν τον τομέα και παρότι έχουμε επισημάνει σε κάθε τόνο την ολιγωρία της κυβέρνησης.

-Άφησαν τον καθημερινό συνωστισμό των φοιτητών στους χώρους του ΑΠΘ ακόμη και το βράδυ, όπως και τον συνωστισμό σε διάφορες πλατείες και συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης που παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα (σε αντίθεση με την πλειοψηφία των καταστημάτων) με προκλητική απουσία των αρμόδιων αρχών.

-Η απόφαση για σχολεία με συνωστισμό στις τάξεις και στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί στην αυξημένη μετάδοση του ιού .

-Η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα και άφησε να διεξαχθεί κανονικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, με εκατοντάδες πολίτες να συνωστίζονται ασφυκτικά στην εκκλησία και τους ιερείς να μη φορούν μάσκα.

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι είναι «αναγκαίος ένας νέος εθνικός σχεδιασμός στον οποίο πρέπει να ενταχθεί όλο το υγειονομικό δυναμικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός με μετακινήσεις και ενίσχυση περιοχών όπου οι υγειονομικές υποδομές δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά». «Απαιτείται», σημειώνουν, «μία task force που θα επιβλέπει, θα καταγράφει τα δεδομένα και θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο».